FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: Nacionalni razvojni plan izrađen bez socijalnih partnera

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Kako Vlada, koja se deklarativnozalaže za socijalno partnerstvo, misli razvijati socijalni dijalog akosindikati o Nacionalnom razvojnom planu doznaju iz novina, upitao jepredsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever nadanašnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Kako Vlada, koja se deklarativno zalaže za socijalno partnerstvo, misli razvijati socijalni dijalog ako sindikati o Nacionalnom razvojnom planu doznaju iz novina, upitao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare.

Nacionalni razvojni plan do 2009., koji je izradio Središnji državni ured za razvojnu strategiju, bio je povod Severu da ponovno izrazi nezadovoljstvo, kako Vladinim odnosom prema socijalnim partnerima tako i sadržajem strategije koja predviđa daljnje smanjenje radničkih prava.

Predsjednik NHS-a pred novinare je izašao noseći papagaja u krletci kako bi ilustrirao svoju tezu da vlast "papagajski ponavlja iste teze" koje promiču MMF i Svjetska banka.

Riječ je prije svega o zahtjevu za fleksibilizacijom tržišta rada.

"Već smo smanjili otpremnine, skratili otkazne rokove i olakšali davanje otkaza, pa pitamo dokle poslodavcima treba smanjivati troškove otkaza, i to u uvjetima 330.000 nezaposlenih", ističe Sever.

Lani je manje od 14 posto novih ugovora o radu sklopljeno na neodređeno vrijeme, pa NHS pita bi li ubuduće svi hrvatski radnici trebali dobivati zaposlenje samo na određeno vrijeme.

Nacionalni razvojni plan najavljuje i jaču decentralizaciju radnih odnosa, što znači spuštanje kolektivnih ugovora s razine grana na razinu poduzeća i stavljanje naglaska na individualne ugovore o radu.

To pogoduje poslodavcima koji su u pregovorima uvijek puno jači od radnika koje ne štiti sindikat, a pogotovo multinacionalnim kompanijama koje hrvatskim radnicima ne priznaju iste uvjete rada kao radnicima u matičnim zemljama, upozorava Sever.

Ako se doista namjerava krenuti u daljnju fleksibilizaciju tržišta rada, NHS će pozvati sve sindikate i radnike na reakciju, iako Sever nije optimističan da sindikati mogu nešto promijeniti.

Naime, slučaj organiziranja Svesindikalnog sabora protiv promjena Zakona o radu prije nekoliko godina pokazao je da se sindikalna sloga brzo raspada jer i sindikati slijede neke pojedinačne interese, kaže predsjednik NHS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙