FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapi obećali 440 milijuna dolara za obnovu palestinskih kuća

GAZA, 19. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Arapske zemlje obećale su 440milijuna američkih dolara za obnovu stotina palestinskih kuća koje suu zadnje četiri godine uništile izraelske snage, objavio je u subotupalestinski ministar gospodarstva.
GAZA, 19. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Arapske zemlje obećale su 440 milijuna američkih dolara za obnovu stotina palestinskih kuća koje su u zadnje četiri godine uništile izraelske snage, objavio je u subotu palestinski ministar gospodarstva.

Mazen Sonokrot rekao je da su arapski ministri financija i gospodarstva, koji su se sastali u Alžiru uoči summita Arapske lige 22. i 23. ožujka, odobrili plan izgradnje novih kuća na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. "Iznijeli smo obuhvatno izvješće o stotinama kuća koje je uništila izraelska okupacija i naš je zahtjev odobren", rekao je.

Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava B'tselem procjenjuje da je najmanje 4.100 nastambi na okupiranim područjima sravnjeno sa zemljom ili raznijeto od početka palestinske pobune u rujnu 2001. godine. Neke od kuća pripadale su palestinskim militantima povezanim sa samoubilačkim napadima na Izrael.

Izrael je taktiku primjenjivao i kao sredstvo odvraćanja ne bi li spriječio buduće napade, iako su ispitivanja pokazala da je time samo poraslo ogorčenje među Palestincima. Mjera je suspendirana prošloga mjeseca prema uvjetima prekida vatre koji su objavili izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Izrael je također uništio stotine palestinskih kuća za koje tvrdi da su izgrađene bez dozvola ili kako bi oslobodio prostor za kontroverznu sigurnosnu ogradu na Zapadnoj obali.

Arapske zemlje također su obećale ispuniti obećanje dano na prošlom summitu 2002. o 523 milijuna dolara pomoći Palestincima.

Također, kako bi pomogao krhko palestinsko gospodarstvo, teško pogođeno izraelskim restrikcijama na kretanje roba, Alžir je pristao kupovati palestinske izvozne proizvode poput maslinovog ulja, građevinskog materijala, lijekova i cipela i to počevši već od travnja, rekao je Sonokrot.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙