FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I hrvatski sindikalni predstavnici na prosvjedu u Bruxellesu

BRUXELLES,19. ožujka 2005.(Hina) - Europska konfederacija sindikata(ETUC), koja predstavlja 60 milijuna radnika, organizirala je u subotuu Bruxellesu demonstracije na kojima se okupilo šezdesetak tisućaljudi, među njima i pedesetak predstavnika Saveza samostalnihsindikata Hrvatske (SSSH).
BRUXELLES,19. ožujka 2005.(Hina) - Europska konfederacija sindikata (ETUC), koja predstavlja 60 milijuna radnika, organizirala je u subotu u Bruxellesu demonstracije na kojima se okupilo šezdesetak tisuća ljudi, među njima i pedesetak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Prosvjed pod nazivom "Eurodemonstracije - borba za socijalnu Europu", organiziran je uoči summita EU-a u utorak i srijedu u Bruxellesu, na kojem će europski čelnici raspravljati o gospodarskim pitanjima i reformama čiji je cilj povećanje gospodarskog rasta.

Riječ je o reformama Lisabonske strategije, strateškog dokumenta EU-a, prihvaćenom 2000. godine u Lisabonu, u kojem su čelnici zacrtali cilj da europsko gospodarstvo do 2010. godine postane najdinamičnije i najkonkurentije na svijetu uz istodobno očuvanje europskog socijalnog modela.

Pet godina poslije, svi pokazatelji govore da europsko gospodarstvo ne sustiže, nego naprotiv zaostaje za američkim i japanskim. Stoga europske vlade razmatraju reviziju toga dokumenta kako bi potaknuli gospodarski rast.

Sindikati se pribojavaju da se kreće u preveliku liberalizaciju, što bi ugrozilo postojeću razinu radničkih prava.

Među prosvjednicima je i predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović. "Hrvatskom radništvu nije svejedno u kakvu će Europu ući, stoga podržavamo zahtjev za socijalnom Europom. Želimo da se očuvaju prava socijalna prava radnika, želimo održivi gospodarski rast i zaštitu okoliša zbog dugoročnog razvoja", rekla je Dejanović uoči početka prosvjeda središtem Bruxellesa.

Ona je poručila da se Lisabonska strategija ne smije revidirati na štetu stečenih socijalnih prava u EU-u i u Hrvatskoj.

Europski sindikati iznimno oštro napadaju zakonski prijedlog o liberalizaciji tržišta usluga u Europskoj uniji. Tzv. Bolkesteinovu direktivu, koja je prihvaćena na inicijativu bivšeg povjerenika za unutarnje tržište Fritsa Bolkesteina, nazivaju "Frankesteinovom direktivom". Ta direktiva predviđa uklanjanje barijera unutar 25-orice na koje nailazi uslužni sektor. Osim sindikata, protiv te direktive je i većina 'starih' članica EU-a, koje se pribojavaju jeftinijih pružatelja usluga iz novih 10 članica.

Predsjednik španjolske sindikalne radničke središnjice Candido Mendez izjavio je da bi od provedbe Bolkesteinove direktive jedinu korist imali poslodavci. "To bi pogodilo mnoge radnike u EU i predstavlja kršenje osnovnih socijalnih i radničkih prava", rekao je Mendez.

Prosvjednici traže više radnih mjesta, veća socijalna prava, održavanje ravnoteže između ekonomskih i socijalnih prava, zaštitu okoliša te potpuno odbacivanje Bolkesteinove direktive o uvođenju tržišnih mehanizama u uslužni sektor.

Na prosvjedu se okupilo najviše sindikalaca iz Belgije, Njemačke, Francuske i Nizozemske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙