FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iveković: sindikat zasad neće organizirati prosvjede radnika Industrogradnje

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - S obzirom da se u rješavanje statusaradnika Industrogradnje uključila Vlada, a ovih je dana učinjen ipomak u pregovorima s Upravom, Novi sindikat zasad neće organiziratiradničke prosvjede, rekao je na današnjoj konferenciji za novinarepredsjednik sindikata Mario Iveković.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - S obzirom da se u rješavanje statusa radnika Industrogradnje uključila Vlada, a ovih je dana učinjen i pomak u pregovorima s Upravom, Novi sindikat zasad neće organizirati radničke prosvjede, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik sindikata Mario Iveković.

Prosvjed radnika Industrogradnje organizirat ćemo pred Upravom samo ako idućeg tjedna ne dogovorimo konkretna rješenja u vezi nezakonitog davanja u najam tvornice stolarije Izoind u Donjoj Lomnici i poštivanja kolektivnog ugovora, kazao je Iveković.

Novi sindikat smatra da je odluka o raspisivanju natječaja o najmu donijeta bez vođenja računa o radnicima i opstanku tvornice te suprotno članku Zakona o radu koji određuje da prethodno o tome treba konzultirati Radničko vijeće.

Iveković je zadovoljan što se u slučaj uključila Vlada preko Ureda za socijalno partnerstvo te Upravu Industrogradnje uputila na rješavanje problema u dogovoru sa sindikalcima jer će u protivnom pokrenuti stečaj tvrtke.

Uprava je jučer popustila pod pritiskom radnika koji su pred ulazom u tvornicu u Donjoj Lomnici organizirali štrajkačke straže, te donijela odluku da se ugovor o najmu Izoinda, u kojemu radi 250 radnika, stavlja u mirovanje.

Sindikat to smatra polovičnim rješenjem, no očekuje da će se konačno rješenje za tu tvornicu, koje podrazumijeva i zbrinjavanje viška zaposlenih, pronaći tijekom daljnjih pregovora.

Uprava se, kaže Iveković, obvezala da će poštivati odredbe kolektivnog ugovora, te do 15. ožujka dostaviti popis svih neisplaćenih obveza prema radnicima i isplatiti ih u roku 3-4 mjeseca. Osim toga, dogovoren je početak kolektivnih pregovora o sindikalnom zahtjevu za povećanjem plaća od 15 posto.

Konferenciji je prisustvovao i predstavnik Uprave Industrogradnje Josip Radočin obećavši da će svaki radnik Izoinda koji bude proglašen tehnološkim viškom, a procjenjuje se da će ih biti 50-ak, dobiti otpremninu koju je Industrogradnja spremna isplatiti već sutra.

Novinarima se obratio i direktor tvrtke "Drvo-tradicija" Dinko Ćorić, koja je na natječaju dobila u najam Izoind, nezadovoljan odlukom o stavljanju odluke o najmu u mirovanje.

Ćorić je rekao kako se ugovorom o najmu obvezao da će preuzeti dio od 250 radnika, a ostale treba na odgovarajući način zbrinuti jer radnici nisu krivi za gubitak tvornice od oko 45 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙