FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Rupel nezadovoljan odgodom pregovora s Hrvatskom

LJUBLJANA,16. ožujka(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel izrazio je u srijedu u Bruxellesu žaljenje inezadovoljstvo zbog odgode pregovora s Hrvatskom, javila je izBruxellesa slovenska agencija STA.
LJUBLJANA,16. ožujka(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izrazio je u srijedu u Bruxellesu žaljenje i nezadovoljstvo zbog odgode pregovora s Hrvatskom, javila je iz Bruxellesa slovenska agencija STA.

"Nismo zadovoljni i žalimo što se proces proširenja neće nastaviti željenim tempom", rekao je Rupel, dodajući da je Slovenija na sastanku zastupala stajalište da Hrvatska u punoj mjeri surađuje s haškim sudom.

"Vjerujemo da postoji puna suradnja i zato smo na sastanku pozvali i one koji misle drukčije da zajedno s nama podrže početak pregovora", rekao je Rupel.

Šef slovenske diplomacije je dodao da je to što su europski ministri ipak donijeli pregovarački okvir kao osnovicu za pregovore "pozitivna poruka" Hrvatskoj.

Rupel je također izrekao zadovoljstvo da će se u buduću ocjenu suradnje Hrvatske s Haaškim sudom uvesti "kontrolna funkcija" ministara vanjskih poslova, odnosno Vijeća Europske unije.

"Ako su se ranije pojavljivale sumnje o tome tko odlučuje (o suradnji Hrvatske s tribunalom) - tužiteljica Carla del Ponte ili Vijeće EU, sada više nema nedoumice. Dvosmislena uloga tužiteljice je uklonjena. Odlučuje Vijeće EU-a. To do sada nije bilo sasvim jasno", rekao je Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova izrazio je ipak bojazan da današnja odluka vijeća europskih ministara predstavlja presedan koji može značiti da se uvjeti za članstvo u Europskoj uniji pooštravaju.

"Moguće je čak tumačenje da se stvara neki novi paket država koje su u različitoj fazi približavanja (Uniji), pa bi netko od njih želio napraviti skupinu", rekao je Rupel pojašnjavajući da se govori o članstvu Hrvatske i Turske za koju je određen 3. listopad ove godine kao datum početka pregovora.

"Nemamo ništa protiv članstva Turske, ali mislimo da Hrvatska mora ući prije nje", rekao je šef slovenske diplomacije, prenosi slovenska agencija STA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙