FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Hrvatska žrtva pogrešne logike balkanskog konvoja

LJUBLJANA16. ožujka(Hina) - Odluka o odgodi pregovora s Hrvatskom jeslaba, ali ne i tragična, ocijenio je u srijedu slovenski premijerJanez Janša, dodajući da je odluci koju Slovenija nije podržalakumovalo razočaranje rezultatima Haškog suda, ali i pogrešna logikabalkanskog "konvoja" koja je svojedobno sputavala i Sloveniju.
LJUBLJANA16. ožujka(Hina) - Odluka o odgodi pregovora s Hrvatskom je slaba, ali ne i tragična, ocijenio je u srijedu slovenski premijer Janez Janša, dodajući da je odluci koju Slovenija nije podržala kumovalo razočaranje rezultatima Haškog suda, ali i pogrešna logika balkanskog "konvoja" koja je svojedobno sputavala i Sloveniju.

"Odluka je slaba iako ne i tragična", rekao je Janša komentirajući odgodu pregovora s Hrvatskom na posebnoj konferenciji za novinare.

Predsjednik slovenske vlade dodao je da odluku o odgodi pregovora na neodređeno vrijeme, koju slovenska vlada ocjenjuje negativnom i zbog nje žali, popravlja to što je donesen okvir za pregovore s Hrvatskom.

Janša je kao jedan od glavnih razloga odgode naveo "opće razočarenje brzinom i efikasnošću haškog suda", dodajući da je Hrvatska žrtva tog razočarenja.

Slovenska vlada, pojasnio je Janša, nema podataka koji bi dokazivali da u slučaju generala Gotovine Hrvatska nije u potpunosti surađivala s Haagom i očekuje da će se u to uvjeriti i ostale članice EU-a.

Jedan od razloga odgode pregovora po Janšinoj je ocjeni i kontekst prilika na zapadnom Balkanu i "logika konvoja" u približavanju država u regiji Europskoj uniji, koju je ocijenio pogrešnom i nepravednom.

"I Slovenija se je morala boriti protiv te logike, a Europska unija stvorit će loš dojam bude li njeno širenje stvar političkih rješenja, odnosno konvoja, a ne ispunjavanja kriterija", rekao je slovenski premijer.

Janša je odbacio primjedbu slovenske oporbe da se Slovenija svojom potporom Hrvatskoj odvojila od europske većine i promijenila svoju raniju poziciju.

Europske države koje su izravno uključene u događaje u regiji imaju realističnije stajalište od drugih, pojasnio je.

"Širenje Europske unije na naše susjedstvo povećat će sigurnost i stabilnost Slovenije", rekao je Janša na konferenciji za novinare, tumačeći nacionalni interes Slovenije za što ranijim početkom pregovora s Hrvatskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙