FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: EU prema Hrvatskoj strožiji nego prema drugima

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka je oporba u Bundestaguzatražila snažniji angažman Berlina u razvoju prilika na Balkanu da bise zemljama otvorila perspektiva za ulazak u euroatlantskeintegracije, a tom su prilikom članovi Kršćansko-demokratske unijedali snažnu potporu Hrvatskoj i nedvojbeno izrazili mišljenje dapregovori o prijamu u EU trebaju početi sljedećega tjedna, izvješćujeDeutsche Welle.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka je oporba u Bundestagu zatražila snažniji angažman Berlina u razvoju prilika na Balkanu da bi se zemljama otvorila perspektiva za ulazak u euroatlantske integracije, a tom su prilikom članovi Kršćansko-demokratske unije dali snažnu potporu Hrvatskoj i nedvojbeno izrazili mišljenje da pregovori o prijamu u EU trebaju početi sljedećega tjedna, izvješćuje Deutsche Welle.

Intenzivniji angažman Berlina potreban je osobito kada je riječ o Hrvatskoj, smatra Michael Stuebgen iz Kršćansko demokratske unije. "Ovdje očekujem jasniji i otvoreniji angažman od dosadašnjeg, jer bi inače sudbonosna 2005. mogla biti godina nazatka za zapadni Balkan - ako ne i crna godina. Hrvatska je godinama korak po korak išla naprijed, nekada su oni bili i mali, ali uspjela je postići političku i gospodarsku stabilizaciju. To je uvjerilo Vijeće EU-a da s tom zemljom treba početi pregovarati o prijamu - čemu se sada ispriječio zahtjev za izručivanjem Ante Gotovine... Ako sljedećega tjedna dođe do toga da se planirani početak pristupnih pregovora s Hrvatskom odgodi i to na neodređeno vrijeme, na neke duge staze, tada se u Hrvatskoj taj postupak neće moći drukčije shvatiti nego kao nešto nesrazmjerno i nepravedno, uz gorak okus kako se prema Hrvatskoj odnosi strožije nego prema drugim aspirantima, primjerice Turskoj. A takvi psihološki efekti su na Balkanu opasni", upozorava Stuebgen.

"Nije dovoljno iznijeti samo općenite optužbe i ukazivati na neke spoznaje tajnih službi, koje nigdje nisu utemeljene. Mora biti jasno što Hrvatska mora napraviti u kom roku - tada možemo svi, i Hrvati sami, ali i balkanske zemlje ocijeniti igra li Hrvatska s otvorenim kartama ili pokušava - kao što ju sada optužuju - zavaravati", istaknuo je Michael Stuebgen, prenosi postaja.

I njemačka oporba i stranke na vlasti slažu se da će 2005. biti sudbonosna za regiju, navodi postaja. Jugoistočnu Europu 2005. čekaju pregovori o statusu Kosova, lokalni izbori u Makedoniji, uspostavlja se sud za ratne zločine u BiH, Haradinaj odlazi u Haag, "čak je i Srbija u Haag poslala nekoliko generala", istaknula je socijaldemokratska političarka Uta Zapf i podsjetila da "Hrvatska zbog neizručivanja Gotovine ostaje bez pregovora za prijam u EU". Zapf je ukazala na "vrlo složenu situaciju, gdje je Hrvatska takorekuć bila prekrasan pokretač i uzorni projekt za uspješno približavanje i šansu za pristup Europskoj uniji", prenosi DW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙