FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati
ZAGREB, 26. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati

VATIKAN

Blagoslov pape Ivana Pavla II. tijekom nedjeljnog Angelusa u njegovo će ime podariti argentinski nadbiskup Leonardo Sandri, a Papa se neće pojaviti na prozoru svoje sobe u rimskoj bolnici Gemelli, objavio je u subotu Vatikan.

"Sveti će Otac sudjelovati u molitvi iz svoje sobe u bolnici Gemelli, ali se neće pojaviti na prozoru", zaključuje se u priopćenju.

Papa Ivan Pavao Drugi i drugu je noć u bolnici, nakon hitne traheotomije u četvrtak navečer, proveo mirno, javili su u subotu ujutro talijanski mediji. Vatikanski dužnosnici veruju da će se Papa nastaviti oporavljati bez komplikacija, navodi isti izvor, a Svetom je Ocu savjetovano da nekoliko dana nakon traheotmije ne pokušava govoriti.

SARAJEVO

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u subotu u Sarajevu kako su pokušaji da ga se prikaže kao osobu koja koja navodno sudjeluje u skrivanju Ante Gotovine zlonamjerni napadi kojima ga se želi diskreditirati zbog njegova zalaganja da se čuje prava istina o stanju u Bosni i Hercegovini.

"Takve tvrdnje nisu bez zle namjere", kazao je kardinal Puljić.

"Razotkrio sam neke stvari u BiH koje su smetale našem opstanku i povratku (izbjeglih Hrvata) pa me stoga i napadaju", izjavio je vrhbosanski nadbiskup. On je istaknuo kako ga takvi napadi neće pokolebati u njegovu djelovanju.

"Uvijek zastupam načela koja vrijede jučer, danas i sutra", kazao je Puljić.

SARAJEVO

Pojam katoličke Europe ne smije se svesti samo na sadašnjih 25 država koje su članice Europske unije, izjavio je u subotu u Sarajevu predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE) Amedee Grab.

Biskup Grab, koji je ujedno predsjednik Biskupske konferencije Švicarske, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine predsjedavao je petim godišnjim susretom predsjednika biskupskih konferencija jugoistočne Europe na kojemu se raspravljalo o aktualnim europskim problemima i zadaćama koje iz toga proistječu za Katoličku crkvu.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je kako su ovom prigodom razmijenjene dragocjene informacije koje dodatno pomažu rušenju predrasuda kao i prepoznavanju stvarnih problema.

Banjalučki biskup Franjo Komarica koji je ujedno i predsjednik Biskupske konferencije BiH novinarima je pojasnio kako je biskupima iz jugoistočne Europe predstavljena slika stanja u ovoj zemlji.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je da ljevica koja je prije nekoliko mjeseci prešla u oporbu nepotrebno dramatizira odnose sa susjednim državama, te posumnjao da iz svega stoji bivši predsjednik Milan Kučan.

"Ta demagoška kampanja koja se vodi protiv Italije, Austrije i Hrvatske ne uvažava činjenice. Naš međunarodni položaj nikada nije bio bolji", ustvrdio je Rupel u prilogu koji je u subotu objavilo ljubljansko "Delo", komentirajući žustre polemike koje su se pojavile u zadnje vrijeme, u prvom redu u vezi s Italijom i Austrijom, te položajem slovenske manjine u tim zemljama.

"To je napad na vanjsku politiku sadašnje vlade koja je na vlasti samo nekoliko mjeseci. Bojim se da te skupine koje sada govore o ugroženosti slovenskih granica i manjina zlorabe navodne probleme za svoje stranačke interese, ne birajući pri tom sredstva", napisao je Rupel svojim i Janšinim kritičarima.

RAMALLAH

Palestinska samouprava je obećala u subotu da će pronaći počinitelje atentata u Tel-Avivu, a Izrael je obećao da će se suzdržati od većih akcija nakon što je napadač samoubojica u petak izveo napad u kojem su poginule četiri a ranjene 53 osobe.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je Abas oštro osudio taj teroristički napad i obećao da će kazniti odgovorne.

Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz je sazvao svoj stožer kako bi razmotrili mogući odgovor, ali jedan visoki dužnosnik je rekao da "se ne razmatraju velike vojne operacije", prenosi radio.

"Izraelski odgovor će biti precizan i odnosit će se na izravno na elemente uključene u izvedbu atentata", rekao je.

DUBAI

Početni rezultati istrage pokazuju da bi za atentat u kojem su u Izraelu ubijene četiri a ranjene 53 osobe mogao biti odgovoran Hezbolah, javila je u subotu katarska TV Al Jazeera pozivajući se na palestinske dužnosnike.

"Prvi rezultati istrage otkrivaju Hezbolahovu umiješanost u uvježbavanje i izvedbu atentata u Tel Avivu", javila je Al Jazeera bez navođenja daljnih pojedinosti.

Dužnosnici Hezbolaha u Bejrutu su odbacili te tvrdnje kao neutemeljene. "Hezbolah poriče optužbe o navodnoj ulozi u operaciji u Tel Avivu i te optužbe drži neistinitima", stoji u priopćenju Hezbolaha.

MOSKVA

Rusija je pozvala u subotu palestinske čelnike da poduzmu potrebne mjere za sprječavanje novih atentata nakon samoubilačkog napada u kojem su osim počinitelja poginula 4 Izraelca, a 53 osobe su ranjene u petak u Tel-Avivu.

"Moskva najoštrije osuđuje taj teroristički zločin i poziva palestinsku upravu da poduzme sve mjere sprječavanja ekstremističkih akcija", prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

"Važno je ne dozvoliti protivnicima mirovnog procesa da unište prve naznake bolje budućnosti za Palestince i Izraelce", dodalo je ministarstvo.

BERLIN

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski pozvao je u subotu u govoru pred fundacijom Bertelsmann u Berlinu Njemačku da odigra veću ulogu u središnjoj i istočnoj Europi.

U središnjoj i istočnoj Europi kao i u odnosima između starog kontinenta i Rusije, "Njemačka mora imati veću ulogu od one koju ima", rekao je Kwasniewski. Primjer Ukrajine pokazuje da velika podrška pokretu reforme može biti učinkovita, rekao je.

Predsjednik je pozvao na "ulaganja u europsku solidarnost", ocijenivši da je to "ulaganje unosno za sljedeća desetljeća".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙