FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika Britanija: Školarka smije u školu u islamskoj odori

LONDON, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Britanski Prizivni sud odobrioje u srijedu petnaestogodišnjoj muslimanskoj djevojčici Shabini Begumpravo da školu pohađa odjevena u tradicionalnu feredžu.
LONDON, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Britanski Prizivni sud odobrio je u srijedu petnaestogodišnjoj muslimanskoj djevojčici Shabini Begum pravo da školu pohađa odjevena u tradicionalnu feredžu.

Suprotno francuskome sudstvu koje je zabranilo isticanje vjerskih obilježja u javnim ustanovama, pa tako i nošenje tradicionalne islamske odjeće, britanski Prizivni sud presudio je u korist djevojčice, podrijetlom iz Bangladeša, kazavši da je škola neopravdano zabranila nošenje oprave koje potpuno pokriva cijelo tijelo, osim šaka i lica.

Begum je po izlasku iz zgrade Suda izjavila kako smatra da je žrtva onoga što je nazvala općom osudom islama nakon napada na SAD 11. rujna 2001.

"Odrasla sam u Britaniji i nakon 11. rujna bila sam često svjedokom vjerske nesnošljivosti koja se iskazivala preko medija, a pokazivali su je obični ljudi, političari i državni dužnosnici. Takvo je ponašanje rezultiralo ovakvim mojim izborim, dakle odijevanjem feredže. Zanimljivo je da se u ovom takozvanom slobodnom svijetu moramo boriti da bih nosila muslimansku feredžu", rekla je Shabina Begum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙