FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HDZ odbio prijedlog da se donacije oslobode PDV-a

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Vladajuća saborska većina nije danaspodržala prijedlog trojice bivših zastupnika Libre da se dopunamaZakona o PDV-u plaćanja tog poreza na donacije oslobode sve neprofitneorganizacije, udruge i ustanove koje se bave društveno korisnim radomi potiču demokratizaciju društva.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Vladajuća saborska većina nije danas podržala prijedlog trojice bivših zastupnika Libre da se dopunama Zakona o PDV-u plaćanja tog poreza na donacije oslobode sve neprofitne organizacije, udruge i ustanove koje se bave društveno korisnim radom i potiču demokratizaciju društva.

Zastupnici Vilim Herman i Jozo Radoš (danas u Klubu HNS/PGS-a) te Željko Pavlic (u Klubu IDS-a) predloženim zakonskim dopunama traže da se te organizacije ponovno izjednače s humanitarnim, znanstvenim, socijalnim, kulturnim i drugim organizacijama koje su oslobođene plaćanja PDV-a.

Pavlic je, a s njim su se složili oporbeni klubovi, rekao da je ministar financija Ivan Šuker u svibnju prošle godine nepravedno donio pravilnik po kojemu su neprofitne organizacije koje se bave ljudskim i ženskim pravima te demokratizacijom društva izdvojene iz onih koje se oslobađaju plaćanja PDV-a na isporuku dobara i usluga.

No, HDZ-ovci su stali uz mišljenje Vlade da je takav pravilnik i donesen zbog uvođenja reda u radu nevladinih udruga, dio kojih je, po riječima Šime Prtenjače, samo fiktivno prikazivao da se bavi humanitarnim radom, samo kako bi izbjegli plaćanje PDV-a.

Prtenjača je napomenuo da i dalje postoji mogućnost da pravne i fizičke osobe koje se bave humanitarnim radom mogu biti oslobođene plaćanja poreza na dohodak i dobit.

Suprotno mišljenje iznosili su oporbeni klubovi, optužujući HDZ da, zbog otpora koje nevladine udruge pružaju vlasti te stranke, želi 'pokoriti' civilni sektor, onemogućujući udrugama osnovni izvor financiranja.

"Ponovno ćete od Hrvatske napraviti primjer zemlje kako se ne treba ponašati prema civilnom sektoru", poručio je HDZ-ovcima Nenad Stazić (SDP), optužujući ih da su onemogućili financiranje brojnih udruga, poput GONG-a, i to, tvrdi, zato što je upozorio na izborne prijevare u BiH.

Željko Pecek (HSS) prozvao je Vladu i ministre da se pravilnicima, poput spomenutog Šukerovog, stavljaju iznad zakona i parlamenta, jer, kako kaže, u Sabor upućuju samo uopćene zakonske odredbe, a bitne stvari rješavaju po vlastitom nahođenju, uredbama i pravilnicima.

"Nije li to malo preveliko i prediskreciono pravo, kako objasniti stranim donatorima da njihova donacija kada uđe u Hrvatsku vrijedi za četvrtinu manje", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙