FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska nagrada za mir švicarskom teologu Hansu Kuengu

VATIKAN-NagradeJapanska nagrada za mir švicarskom teologu Hansu KuenguVATIKAN, 2. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Nagrada za mir koju dodjeljujejapanska budistička zaklada Niwano pripala je katoličkome švicarskomteologu Hansu Kuengu, poznatome kritičaru konzervativne linijeKatoličke crkve, objavilo je u srijedu predstavništvo te zaklade uVatikanu.
VATIKAN, 2. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Nagrada za mir koju dodjeljuje japanska budistička zaklada Niwano pripala je katoličkome švicarskom teologu Hansu Kuengu, poznatome kritičaru konzervativne linije Katoličke crkve, objavilo je u srijedu predstavništvo te zaklade u Vatikanu.

Nagrada od 20 milijuna jena (oko 150.000 eura) bit će teologu uručena 11. svibnja u Tokiju u sjedištu Zaklade.

Hansu Kuengu (76), bivšem profesoru na Gregorijanskom sveučilištu u Rimu, te u Tuebingenu u Njemačkoj, vatikanska Kongregacija za nauk vjere izrekla je zabranu predavanja 1979. godine, jer se "udaljio od istine katoličke vjere".

Taj švicarski teolog zagovarao je ukidanje zavjeta celibata i protivio se tezi o nepogrešivosti pape, ali je uvijek ponavljao svoju "duboku vjernost" Crkvi.

Prošlog se mjeseca Kueng oglasio inicijativom da bi se papa Ivan Pavao II. trebao povući s mjesta Petrova nasljednika radi dobrobiti Crkve za koju je kazao da je sada jednako iscrpljena kao i sam Papa.

Kueng je izabran na temelju podrške iz 125 zemalja, a odbor sastavljen od devet vjerskih poglavara, proglasio ga je "jednim od najvećih teologa 20. stoljeća" i odlučio ga nagraditi kao promotora ekumenskog dijaloga i međuvjerskog dijaloga.

Zakladu Niwano osnovao je 1978. godine Nikkya Niwano, tada predsjednik Laičke budističke udruge Rissho Kosei-Kai kako bi ohrabrio vjerske aktivnosti koje teže promicati mir kroz kulturu, znanost i filozofiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙