FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabljenje cijena nafte i Intel podigli cijene europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su porasle pod utjecajem slabljenja cijena nafte ipovoljnih vijesti iz diva industrije čipova Intel.
LONDON/FRANKFURT, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su porasle pod utjecajem slabljenja cijena nafte i povoljnih vijesti iz diva industrije čipova Intel.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao oko 0,5 posto, na 4.988 bodova. Frankfurtski DAX je ojačao 0,7 posto, dosegnuvši 4.368 bodova.

Cijene nafte oštro su skočile od početka veljače, izazvavši zabrinutosti da će rastući troškovi goriva usporiti gospodarski rast i ograničiti dobiti kompanija. Njihov današnji pad uslijed dobitonosnih prodaja koje su uslijedile nakon ranijeg ovotjednog skoka nadomak rekordnih razina ponešto je ublažio zabrinutosti ulagača.

Prognoze za dionice tehnološkog sektora znatno su poboljšane nakon što je svjetski div industrije čipova Intel podigao svoje procjene prihoda u prvom tromjesečju i ciljanih profitnih margina.

Pod utjecajem Intelove vijesti najveći su dobitnici bile dionice tehnološke kompanije, ojačavši u prosjeku za 0,94 posto. Pritom su dionice nizozemskog diva u proizvodnji potrošačke elektronike ojačale 1,2 posto a francusko-talijanskog STMicroelectronicsa za 1,5 posto.

Na strani gospodarskih izvješća najvažnijim se podatkom danas smatra onaj o trgovinskom manjku SAD-a u siječnju, koji tržište nestrpljivo iščekuje. "Ključan za tržišta danas će biti podatak o američkom trgovinskom manjku u siječnju koji bi mogao rezultirati većim pritiskom za tečaj dolara", kazao je glavni ekonomist za europsko tržište pri Bear Stearnsu, David Brown.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,5 posto, na 11.923 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙