FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush primio obitelj ubijenog McCartnyja, izostavio čelnika Sinn Feina

WASHINGTON,17. ožujka(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushobilježio je dan irskog zaštitnika Sv. Patricka primivši u Bijelojkući obitelj ubijenog Irca Roberta McCartneyja i izostavivši pozivGerryju Adamsu, čelniku sjevernoirske stranke Sinn Fein povezane sIRA-om.
WASHINGTON,17. ožujka(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush obilježio je dan irskog zaštitnika Sv. Patricka primivši u Bijeloj kući obitelj ubijenog Irca Roberta McCartneyja i izostavivši poziv Gerryju Adamsu, čelniku sjevernoirske stranke Sinn Fein povezane s IRA-om.

Sjevernoirskog katolika McCartnyja ubila je u siječnju u Belfastu nakon kavanskog sukoba skupina u kojoj su bili i pripadnici odmetničke Irske republikanske armije.

Njegova obitelj optužuje IRA-u za njegovu smrt i traži da se odgovorni privedu pravdi.

Pet McCartneyjevih sestara i njegova zaručnica zatražili su od Busha da iskoristi svoj utjecaj u ovom slučaju, a on im je obećao pomoć, rekla je jedna od sestara novinarima nakon susreta u Bijeloj kući.

IRA je nakon ubojstva rekla da je suspendirala neke svoje članove i ponudila da će ustrijeliti odgovorne. McCartneyova obitelj to je odbila rekavši da želi da se odgovornima sudi.

Ubojstvo McCartneya i pljačka 50 milijuna dolara u prosincu iz banke u Belfastu za koju se također okrivljuje IRA naveli su predsjednika Busha da ove godine ne pozove sjevernoirske političke čelnike i Gerryja Adamsa, čelnika Sinn Feina, legalnog političkog krila IRA-e.

Ovo je prvi put da Adams i drugi sjevernoirski čelnici nisu pozvani u Bijelu kuću na Dan Sv. Patricka od 1998. kada je zaključen Sporazum od Velikog petka usmjeren na mir i pomirbu katolika i protestanata i obnovu lokalne vlasti u britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj nakon 26 godina izravne uprave iz Londona.

Bush je u Bijeloj kući primio irskog premijera Bertiea Aherna naglašavajući potporu mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj i odbacivanju nasilja.

Na javnoj svečanosti obilježavanja Dana Sv. Patricka Ahern je Bushu uručio zdjelu punu djeteline, tradicionalnog irskog simbola.

Bush je obećao pomoć irskom narodu u kretanju prema trajnom sporazumu u sjevernoirskom mirovnom procesu.

"U vašem radu na postizanju mira, naša vlada i američki narod bit će uz vas", rekao je Bush Ahernu.

Ahern je rekao da provedba sporazuma o podjeli vlasti u Sjevernoj Irskoj između protestantskih čelnika i katoličke stranke Sinn Fein zahtijeva da se IRA odrekne paramilitarnih sredstava i aktivnosti, uključujući i sve oblike kriminala.

Za razliku od srdačnog prijama na koji je naišla McCartneyva obitelj, Adamsa je u srijedu u State Departmentu na pola sata primio Bushov posebni izaslanik za Sjevernu Irsku Mitchell Reiss.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙