FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većini sjevernoirskih katolika dosta IRA-e

BELFAST, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Šest od deset sjevernoirskihkatolika vjeruje da bi Irsku republikansku armiju (IRA), uzdrmanuoptužbama za umiješanost u pljačku banke i ubojstvo, trebaloraspustiti, vidi se iz u četvrtak objavljenoga ispitivanja mišljenjajavnosti.
BELFAST, 10. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Šest od deset sjevernoirskih katolika vjeruje da bi Irsku republikansku armiju (IRA), uzdrmanu optužbama za umiješanost u pljačku banke i ubojstvo, trebalo raspustiti, vidi se iz u četvrtak objavljenoga ispitivanja mišljenja javnosti.

Anketa je objavljena samo dan nakon što su Sjedinjene Države IRA-i poručile "da se povuče iz posla", nakon što je ta zabranjena skupina priznala da je ponudila da će ustrijeliti dvojicu članova umiješanih u umorstvo Roberta McCartneya.

Ali anketa Belfast Telegrapha/BBC Newsnighta pokazala je i da podrška IRA-inu političkom savezniku Sinn Feinu nije znatno opala zbog optužba protivnika da su njegovi čelnici sudjelovali u IRA-inim zločinima i zato nisu za ostanak na dužnosti.

IRA koja se 1997. odlučila na prekid vatre, podršku crpi uglavnom iz katoličke sjevernoirske manjine.

Prema anketi, 60 posto katolika i 44 posto glasača Sinn Feina misli da bi IRA-u trebalo raspustiti, a 70 posto, među njima i 59 posto glasača Sinn Feina, misli da se IRA mora riješiti oružja.

IRA i Sinn Fein upali su u krizu zbog ubojstva McCartneya, katolika iz Belfasta. Njega je ubila banda u kojoj su bili i pripadnici IRA-e.

To se dogodilo samo mjesec nakon što je IRA optužena za pljačku 26,5 miljuna funta iz jedne banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙