FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnici odlučili da će financijski kazniti Sinn Fein

LONDON, 10. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Britanski su zastupnici učetvrtak odlučili da će financijski sankcionirati svoje kolege izSinna Feina zbog umiješanosti IRA-e, oružanog krila te stranke, unedavnoj pljački Northern banke u Belfastu.
LONDON, 10. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Britanski su zastupnici u četvrtak odlučili da će financijski sankcionirati svoje kolege iz Sinna Feina zbog umiješanosti IRA-e, oružanog krila te stranke, u nedavnoj pljački Northern banke u Belfastu.

Zastupnici su odlučili da će na godinu dana obustaviti isplatu 440.000 funta (640.000 eura) koje svake godine na ime troškova dobiju četiri zastupnika Sinna Feina u Londonu koji nikad ne sudjeluju na sjednicama, budući su odbili prisegnuti pred kraljicom.

Predsjednik Donjeg doma Peter Hain izjavio je da zastupnici tako žele pokazati svoje "duboko neslaganje" s djelatnošću IRA-e u kojoj Sinn Fein, po njegovu mišljenju, ima svoje prste.

"Čudne i užasne" izjave IRA-e koja je ovog tjedna ponudila da će likvidirati ubojice katolika Roberta McCartneyja u Belfastu dodatno povećavaju potrebu za sankcijama, dodao je Hain.

Te je mjere 22. veljače preporučio britanski ministar za Sjevernu Irsku Paul Murphy, nakon pljačke Northern banke u Belfastu 20. prosinca.

I London i Dublin optužuju IRA-u za tu spektakularnu akciju u kojoj je ukradeno 26,5 milijuna funta (38 milijuna eura).

Murphy smatra da zločinački pothvati koji se zadnjih tjedana pripisuju IRA-i "truju politički proces" u Sjevernoj Irskoj. "Pljačka banaka, ubijanje ljudi, premlaćivanje radi odmazde, reket... ljudi nisu glasovali za to", rekao je Murphy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙