FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: IRA se mora raspustiti nakon zastrašujuće ponude

BELFAST, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države zatražilesu u srijedu raspuštanje Irske republikanske armije (IRA) nakonzapanjujuće ponude njezinih članova da će ubiti atentatore na jednogkatolika iz Sjeverne Irske.
BELFAST, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države zatražile su u srijedu raspuštanje Irske republikanske armije (IRA) nakon zapanjujuće ponude njezinih članova da će ubiti atentatore na jednog katolika iz Sjeverne Irske.

"Vrijeme je da IRA stavi ključ u bravu", rekao je posebni američki izaslanik Mitchell Reiss.

Za IRA-ino političko krilo Sinn Fein, najjaču irsku nacionalističku stranku u Sjevernoj Irskoj, američki zahtjev predstavlja još jedan udarac njezinoj demokratskoj vjerodostojnosti.

"Vrijeme je da Sinn Fein otvoreno i nedvosmisleno kaže da neće tolerirati kriminal", izjavio je Reiss radiju BBC.

IRA-ina ponuda, koju su osudili i London i Dublin, "voda je na mlin" protestantskim rivalima koji tvrde da Sinn Fein ne može u vladu dok se IRA ne razoruža.

Ubojstvo Roberta McCartneya, koje je počinila banda u kojoj je bilo i članova te terorističke organizacije, produbilo je krizu u IRA-i i Sinn Feinu, ionako suočenim s optužbama za nedavnu pljačku 26.5 milijuna funti iz banke u središtu Belfasta.

McCartney, 33-godišnji vozač kamiona, pretučen je i izboden nožem tijekom tučnjave u jednom baru početkom siječnja ove godine.

Njegova obitelj, koja potječe iz radničke katoličke četvrti Belfasta koja se smatra uporištem IRA-e, zatražila je da se počinitelje privede pravdi i optužila IRA-u da zastrašuje svjedoke i uklanja tragove ubojstva.

IRA je u utorak priopćila da su se njezini predstavnici sastali sa zaručnicom i sestrama ubijenog McCartneya i da je "spremna ubiti umiješane u taj zločin".

Obitelj je odbila ponudu istaknuvši da počinitelji moraju odgovarati na sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙