FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đukić: Odgoda pregovora s EU-om utjecat će na jačanje desnice i nacionalizma

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Srpske narodne stranke(SNS) Milan Đukić ocijenio je danas na konferenciji za novinare uZagrebu da će odgoda pregovora Europske unije s Hrvatskom utjecati nastvaranje političkog ozračja u kojem će jačati desnica.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu da će odgoda pregovora Europske unije s Hrvatskom utjecati na stvaranje političkog ozračja u kojem će jačati desnica.

To se događa, rekao je Đukić, u vrijeme "jedne od najvećih socijalnih, gospodarskih, političkih i moralnih kriza" u novijoj hrvatskoj povijesti, pa će se tražiti uzroci i "dogodit će se da su ponovno krivi Srbi".

Vlada nije uspjela osmisliti projekt razvoja Hrvatske, a nacionalizam ponovno jača, rekao je Đukić. To će, nastavio je, loše utjecati i na povratak i povrat imovine, a nezadovoljstvo će rasti.

Kad počne pregovore s EU-om, Hrvatska će se suočiti s pitanjima povratka Srba, njihove imovine i stanarskih prava i to će "biti mnogo teže premostiti nego je sada to Gotovina i suradnja s Haaškim sudom", rekao je Đukić.

Na novinarski upit je li istina da na banjolučkom području neke udruge izbjegle Srbe nagovaraju da se ne vrate u Hrvatsku, Đukić je odgovorio da ih, na žalost, ima u Republici Srpskoj i u Srbiji, te da one dezinformiraju izbjeglice o povratku i povratu imovine u Hrvatskoj.

Đukić vjeruje da bi se odmah nakon lokalnih izbora mogli održati i izvanredni parlamentarni izbori te da ću se on vratiti u Hrvatski sabor. Dodao je da se neće kandidirati na lokalnim izborima i kako ne vjeruje da će opet biti donjolapački načelnik.

Đukić je ocijenio da su nedavni izgredi na utakmicama u Beogradu i Zagrebu "produkt općih politika koje ne izražavaju iskrenost i poštenu namjeru, jedne opće klime, jer smo sada krivi svi svima".

Na novinarski upit o nedavnu beogradskom skupu skupine izbjeglih Srba iz Hrvatske koji su osnovali tzv. krajinsku vladu u izbjeglištvu, Đukić je rekao da ozbiljan političar tomu ne treba pridavati previše važnosti kao što je to učinio potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac. Đukić naime drži da ti ljudi ne ugrožavaju Hrvatsku i da "nisu politička, već izbjeglička organizacija, koja želi riješiti svoj status u Srbiji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙