FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ombudsman poziva na akciju protiv netolerancije

LJUBLJANA, 24. veljače(Hina) - Slovenski pravobranitelj ljudskih prava(ombudsman) Matjaž Hanžek protestirao je u četvrtak protiv "šaljivog"napisa na vratima jedne parlamentarne stranke, ocijenivši da je riječo govoru mržnje i dovoljnom razlogu za zabranu te stranke.
LJUBLJANA, 24. veljače(Hina) - Slovenski pravobranitelj ljudskih prava (ombudsman) Matjaž Hanžek protestirao je u četvrtak protiv "šaljivog" napisa na vratima jedne parlamentarne stranke, ocijenivši da je riječ o govoru mržnje i dovoljnom razlogu za zabranu te stranke.

Ljubljanski list "Dnevnik" objavio je u četvrtak fotografiju s plakatom na vratima parlamentarnog kluba Slovenske nacionalne stranke (SNS) na kojemu je napisano: "Izbrisane pozivamo na ples - Zmago Jelinčič svirat će vam na mitraljez", kojim je stranka reagirala na štrajk glađu i zahtjeve društva "Izbrisani" da im se prizna domicil u Sloveniji koji su izgubili početkom 1992. godine jer nisu tražili ili dobili slovensko državljanstvo.

Potpredsjednik SNS-a Sašo Peče za "Dnevnik" je potvrdio da je njegova stranka "autorica" spomenutog napisa, ali je u četvrtak to demantirao.

"Pitam se kad će pravosudni organi konačno reagirati na takve izraze netolerancije i ne bi li stranku sa takvim stajalištima trebalo zabraniti", rekao je na konferenciji za novinare slovenski ombudsman Hanžek, dodajući da bi trebao reagirati i predsjednik parlamenta.

"Riječ je o neukusnoj šali i uvredljivom napisu koji je bio uklonjen", rekao je u četvrtak za slovensku agenciju STA France Cukjati, predsjednik slovenskog parlamenta, ali je odbio Hanžekov prijedlog da se parlament izjasni o tome može li Peče biti potpredsjednik parlamenta.

Slovenski ombudsman krajem je prošle i početkom ove godine više puta upozorio na "govor mržnje" koji je izrazit među političarima nekih stranaka, a onda se - kako je upozorio - prenosi i u javni diskurs i medije. Kao klasične izraze "govora mržnje" naveo je pri tom izjave zastupnika SNS-a Saše Pečea da "s crncem ne bi popio kavu" i da su "izbrisani" neslovenci - "smeće".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙