FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: Zbog neregistracije pokreću spor pred Ustavnim sudom

VUKOVAR,25. veljače 2005.(Hina) - Rješenjem Središnjeg državnog uredaza upravu odbijena je registracija stranke Hrvatska demokratskazajednica Vukovar 1990. sa sjedištem u Vukovaru, izvijestio je nadanašnjoj konferenciji za novinare predsjednik te stranke DanijelRehak.
VUKOVAR,25. veljače 2005.(Hina) - Rješenjem Središnjeg državnog ureda za upravu odbijena je registracija stranke Hrvatska demokratska zajednica Vukovar 1990. sa sjedištem u Vukovaru, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik te stranke Danijel Rehak.

Osnivači stranke zbog toga će pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Republike Hrvatske, a kako bi spor mogao potrajati, na predstojeće lokalne izbore izići će kao Nezavisna lista Danijel Rehak.

Rehak je podsjetio kako je zahtjev za registraciju Hrvatske demokratske zajednice Vukovar 1990. upućen Središnjem državnom uredu za upravu samo nekoliko dana nakon što je 14. siječnja 2005. održana osnivačka skupština stranke.

"Odbijenicu Središnjeg državnog ureda za upravu dobili smo 17. veljače s obrazloženjem kako u Hrvatskoj već postoji stranka sa sličnim nazivom i znakom", rekao je Rehak dodajući "kako to nije točno jer se Hrvatska demokratska zajednica 1990. razlikuje od Hrvatske demokratske zajednice i po nazivu i po znaku i po sjedištu stranke".

Podsjetio je kako je Središnji državni ured za upravu 1995. godine u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske upisao Hrvatsku stranku prava 1861 "iako im se naziv stranke i znak stranke od već prije registrirane Hrvatske stranke prava razlikuju samo u tome što je dodano 1861."

"Sve to ukazuje da je odluka o neupisu u Registar političkih stranaka Republike Hrvatske naše stranke običan politički akt i prisila vladajućeg HDZ-a", ocijenio je Danijel Rehak.

Prema njegovim riječima, tu je sumnju "pojačala i nedavna izjava predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije i člana Vlade Petra Čobankovića koji je, gostujući na Vinkovačkoj televiziji, rekao kako neće dopustiti da se registrira Hrvatska demokratska zajednica Vukovar 1990."

"HDZ-u je očito dobro poznato da u Vukovaru više nema podršku hrvatskog naroda pa se u borbi da sačuva vlast služi i ovakvim protuzakonitim i protuustavnim metodama", ocijenio je Rehak.

Također je rečeno kako su zbog Rješenja Središnjeg državnog ureda za upravu o odbijanju registracije Hrvatske demokratske zajednice Vukovar 1990. obustavljena učlanjenja u stranku koja trenutačno ima više od 200 članova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙