FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski prijevoznici: Velika šteta zbog 'kamionskog rata'

LJUBLJANA, 16. veljače 2005. (Hina) - Slovenski prijevoznici u srijedusu zatražili što žurnije rješenje problema nastalog nakon što jeHrvatska slovenske prijevoznike koji voze preko Hrvatske izjednačilasa hrvatskim prijevoznicima koji voze preko Slovenije u treće zemlje.
LJUBLJANA, 16. veljače 2005. (Hina) - Slovenski prijevoznici u srijedu su zatražili što žurnije rješenje problema nastalog nakon što je Hrvatska slovenske prijevoznike koji voze preko Hrvatske izjednačila sa hrvatskim prijevoznicima koji voze preko Slovenije u treće zemlje.

Slovenski prijevoznici od srijede prijevoz tereta iz Hrvatske za treće države mogu obavljati na jednak način kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije. Na temelju hrvatskih dozvola moći će obavljati prijevoz između RH i država koje nisu članice EU, dok će prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU slovenski prijevoznici moći obavljati samo na temelju CEMT dozvola (dozvola Europske konferencije ministara prometa). Sadržaj je to Upute oko korištenja hrvatskih dozvola za treće države razmijenjene s Republikom Slovenijom za 2005. godinu, koju od srijede primjenjuje hrvatska Carinska uprava.

Ako se problem ne riješi doći će do velike ekonomske štete jer iz Hrvatske u treće države i iz trećih država u Hrvatsku slovenski prijevoznici naprave oko 20.000 prijevoza, izjavio je na konferenciji za novinare tajnik Sekcije slovenskih prijevoznika pri Obrtničkoj komori Bojan Pečnik. Riječ je o najvećem udruženju slovenskih prijevoznika sa gotovo 10.000 članova.

Ocijenjeno je i da je Hrvatska reagirala "neprijateljski" i iz "političkih razloga".

Slovenska Carinska uprava ponovila je mišljenje da bi jednake mjere kakve je Slovenija uvela za hrvatske prijevoznike morale prihvatiti sve države EU-a jer je, tvrde, riječ o realizaciji europske uredbe.

Kako navode iz Slovenije, roba koju hrvatski prijevoznik natovari u Sloveniji ne ispunjava jednu od odredbi nedavno uvedene Uredbe EK (br. 2454/93), pa se u tom slučaju mora platiti carina za privremeni uvoz vozila.

Slovensko Ministarstvo prometa pak priopćilo je da je u kontaktu s Bruxellesom u vezi sa spomenutom uredbom.

Ranije su izvijestili da je korištenje dozvola za treće zemlje Slovenija ograničila primjenom te Uredbe. Hrvatski prijevoznici, prema novim slovenskim propisima, mogu obavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EU samo na temelju CEMT dozvola, a dozvole za treće zemlje mogu koristiti samo za obavljanje prijevoza tereta između Slovenije i država koje nisu članice EU.

Na vijest o "kamionskom ratu", kako su slovenski mediji nazvali "najnovije zaoštravanje odnosa s Hrvatskom" javila se i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča zatraživši da se za hrvatske prijevoznike u Sloveniji uvede "ekološka taksa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙