FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska opozicija traži oštriji smjer prema Hrvatskoj

LJUBLJANA,9. ožujka(Hina) - Slovenska parlamentarna opozicijakritizirala je u srijedu stajališta premijera Janeza Janše premaHrvatskoj koje bi Europska unija mogla shvatiti kao bezuvjetnu podrškuZagrebu za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu.
LJUBLJANA,9. ožujka(Hina) - Slovenska parlamentarna opozicija kritizirala je u srijedu stajališta premijera Janeza Janše prema Hrvatskoj koje bi Europska unija mogla shvatiti kao bezuvjetnu podršku Zagrebu za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu.

Bivši slovenski premijer i predsjednik liberalnih demokrata (LDS) Anton Rop u razgovoru za Slovenski ocijenio je problematičnom "bezuvjetnu podršku" koju Hrvatskoj pruža Janšina vlada, javila je slovenska agencija STA.

"Bezuvjetna slovenska potpora predstavlja problem. Hrvatska ne smije zatvarati svoje tržište za slovenska poduzeća, ucjenjivati Sloveniju pitanjem Ljubljanske banke niti Sloveniji zatvarati more", rekao je Rop.

Predstavnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Bogdan Barovič u istoj je emisiji Slovenskog radija rekao da bi slovenska vlada prema pristupu svih država zapadnog Balkana Europskoj uniji morala imati jednako stajalište i rekao da te države moraju bezuvjetno surađivati s Haagom.

Zastupnik Udružene liste socijalnih demokrata Miran Potrč ocijenio je nepravilnim stajališta koja je Janša nakon nedavnih razgovora sa hrvatskim premijerom Sanaderom iznio u vezi devizne štednje hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci. On je upozorio da su sve stranke, pa i Janšina, bile suglasne s ustavnim zakonom kojim je 1994. osnovana Nova Ljubljanska banka koja nema veze sa starom Ljubljanskom bankom niti obveze prema hrvatskim štedišama.

Na takvom bi jasnom stajalištu morao ustrajati i premijer Janša, ocijenio je sadašnji šef opozicije Anton Rop, kritički se osvrćući na tvrdnje slovenskog premijera da mu stvari oko Ljubljanske banke Zagreb i promjena njenog statusa u glavnu podružnicu Ljubljanske banke Ljubljana još nisu jasne. Janša je imao sve mogućnosti da se s time upozna i kad je bio u oporbi, tvrdi Rop.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙