FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoke cijene nafte ograničile jačanje europskih dionica

LONDON/FRANKFURT , 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su ograničeno rasle, izuzev u sektoru nafte iplina, uslijed zabrinutosti oko rastućih cijena goriva, a najviše subile pogođene dionice aviokompanija.
LONDON/FRANKFURT , 3. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su ograničeno rasle, izuzev u sektoru nafte i plina, uslijed zabrinutosti oko rastućih cijena goriva, a najviše su bile pogođene dionice aviokompanija.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao oko 0,5 posto, na 5.016 bodova. Frankfurtski DAX gotovo se nije mijenjao, zadržavši se na 4.394 bodova.

Među gubitnicima se tako izdvajaju zračni prijevoznici, pogođeni najvišim cijenama nafte u posljednja četiri mjeseca od 52 dolara na američkom tržištu. Oslabile su pritom dionice British Airwaysa 1,2 posto, španjolske Iberie 1,5 posto te njemačke Lufthanse oko 0,45 posto.

I dok su visoke cijene nafte pogodile aviokompanije, pomogle su rastu cijena dionica proizvođača nafte i pline u prosjeku za jedan posto, na najviše razine u posljednje gotovo tri godine. Po dobitcima su se isticale one British Petroleuma, ojačavši za dva posto i francuskog Totala, na dobitku od 0,8 posto.

Analitičari kažu da tržišta sada za smjernice čekaju ključni američki podatak o zaposlenosti, predviđajući oko 200.000 novih radnih mjesta, što bi moglo biti najveći pokretač za financijska tržišta.

Od dobitnika se još izdvajaju farmaceutske kompanije, među kojima ponajviše AstraZeneca čije se dionice skočile za 4,4 posto nakon pozitivnih vijesti za njegov lijek za snižavanje kolesterola od američkih regulatora. Njegov konkurent GlaxoSmithkline ojačao je 2,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,4 posto, dosegnuvši 11.856 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙