FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: prosvjed radnika Industrogradnje

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Tristotinjak radnika Industrogradnjeprosvjedovalo je danas pred zgradom Uprave u Zagrebu, zahtijevajućiredovite plaće i humane radne uvjete za 1.930 zaposlenih.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Tristotinjak radnika Industrogradnje prosvjedovalo je danas pred zgradom Uprave u Zagrebu, zahtijevajući redovite plaće i humane radne uvjete za 1.930 zaposlenih.

Radnici predvođeni Novim sindikatom i Sindikatom graditeljstva Hrvatske traže pregovore o rastu plaća, isplatu zaostalih potraživanja i razlika nastalih zbog umanjenja plaća.

Traže i da se sve zaposlene vrati u Industrogradnju d.d., gdje se nalazi sva imovina tvrtke, kao i cijelovito rješenje za radnike isključivo u okviru Industrogradnje.

Sindikati su organizirali prosvjed tvrdeći da dugotrajni i mnogobrojni razgovori s Upravom dosad nisu urodili rezultatom.

Zato traže da se u rješavanje njihova statusa uključi i Vlada pa se skupina prosvjednika iz Savske ulice uputila u Banske dvore kako bi predstavnicima Vlade predali zahtjeve.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković pozvao je radnike da sutra, 18. ožujka, obustave rad uz zadržavanje na gradilištima, ali da se u ponedjeljak vrate poslu.

"Ne želimo štetiti tvrtki, no ne može se unedogled raditi za 2.000 kuna mjesečno", rekao je Iveković.

Radnicima plaće kasne od 15 dana do mjesec i pol, umanjuju se plaće, nude niske otpremnine i premješta u tzv. tvrtke kćeri d.o.o. koje nemaju svoju imovinu.

Pedesetak nezadovoljnih radnika saminicijativno je s transparentima ušlo u prostorije Uprave, glasno iskazujući nezadovoljstvo radnim i materijalnim uvjetima u tvrtki.

"Bavili ste se papirologijom i prebacivanjem vlasništva na sebe", "Vi ste krali u Zagrebu dok smo se mi borili u Domovinskom ratu", "Opljačkali se nas", dovikivali su radnici članovima Uprave.

Tražili su razgovor s direktorom tvrtke Zvonkom Matićem, a primio ih je član Uprave Darko Lovrić koji im je rekao da su imenovani pregovarači pa pregovori o plaćama mogu početi idućeg tjedna.

U vezi zahtjeva da se sve radnike vrati u Industrogradnju d.d. najavio je da će se o tom pitanju Uprava konzultirati s Nadzornim odborom, a umanjenje plaće trebalo bi se riješavati putem reklamacija.

Prosvjednici nisu time bili zadovoljni jer je dosad, kako kažu, bilo puno obećanja bez ispunjenja.

Isticali su parole - "Zvonko Matić, lopov i lažljivac", "Revizija privatizacije", "Opljačkani i prevareni".

U znak podrške zagrebačkim prosvjednicima danas su održane sindikalne konferencije za novinare na gradilištima u Rijeci i Šibeniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙