FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četvrti broj "Blatskoga ljetopisa"

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Objavljen je četvrti broj "Blatskogaljetopisa" (2004.), koji obično svake druge godine izdaje DruštvoBlaćana i prijatelja Blata u Zagrebu.
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Objavljen je četvrti broj "Blatskoga ljetopisa" (2004.), koji obično svake druge godine izdaje Društvo Blaćana i prijatelja Blata u Zagrebu.

Središnja je tema novoga "Blatskoga ljetopisa" (502 str.) beatifikacija Marije Propetoga Isusa Petković. "Ljetopis" osim toga donosi priloge iz povijesti i kulture mjesta - o tzv. Ostojićevoj kronici, zemljoradničkom pokretu u Blatu, drugoj talijanskoj okupaciji Korčule, sjećanju na obitelj Kalogjera, zatim bilježi važne obljetnice, sjećanja na liječnike, slikare i znanstvenike te donosi prikaze knjiga.

U tematskoj cjelini Poticajni prilozi objavljuje stručni rad o perspektivi i dvojbama mladih otočana, o šumskoj vegetaciji na području blatske općine, sortama smokava na otoku Korčuli, gospodarenju podzemnim vodama, iskorištavanju sunčeve energije te mogućnosti uređenja etnografskoga i arheološkog muzeja u Blatu.

"U okviru mogućnosti trudili smo se uvrstiti sve ono što može biti zanimljivo čitateljima, osobito onima u Blatu i Blaćanima koji žive izvan Blata", piše u proslovu glavni i odgovorni urednik Mladen Žuvela.

"Blatski ljetopis" 17. veljače navečer u zagrebačkom hotelu "Panorami" predstavit će ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Josip Stipanov i profesor zagrebačkoga Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Tomislav Zdenko Tenšek.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙