FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen Hrvatski iseljenički zbornik 2005.

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski iseljenički zbornik 2005.,Hrvatske matice iseljenika, u osam tematskih cjelina donosi preglednajvažnijih kulturnih i društvenih procesa u hrvatskim zajednicama udvadesetak zemalja.
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski iseljenički zbornik 2005., Hrvatske matice iseljenika, u osam tematskih cjelina donosi pregled najvažnijih kulturnih i društvenih procesa u hrvatskim zajednicama u dvadesetak zemalja.

Godišnjak u tematskim cjelinama Znaci vremena, Baština, Dijaspora, Mostovi, Kroatistički obzori, Duhovnost, Znanost, Nove knjige objavljuje 32 autorska priloga koji prate veze dijaspore i domovine, a pisali su ih uglavnom mlađi stručnjaci.

Marina Perić u tekstu "Status Hrvata u Sloveniji" upozorava kako je Hrvate u Sloveniji već "zahvatio proces asimilacije". Po njezinoj ocjeni brzu integraciju i gotovo potpunu asimilaciju pospješuje i velik broj miješanih brakova, poglavito među intelegencijom, jer su oni uglavnom daleko od vjerskog i kulturnog, te gotovo svakoga drugog organiziranog oblika javnog djelovanja svojih sunarodnjaka.

Kako bi se održao materinski hrvatski jezik u Sloveniji, nužno je uvesti dopunsku nastavu hrvatskog jezika i kulture pri čemu je potrebna pomoć matične države i države u kojoj žive, navodi Marina Perić i napominje da u Sloveniji nema dopunske nastave hrvatskoga jezika i kulture.

Hrvatski jezik i književnost može se studirati na Filozofskom fakultetu u Ljubljani u okviru studijske grupe hrvatski, srpski, makedonski jezik i književnost, navodi Marina Perić sa zagrebačkoga Instituta za migracije i narodnost.

Iako su najbrojnija nacionalna skupina neslovenaca u Sloveniji, Hrvati nisu priznati kao autohtona manjina, nego pripadaju imigrantskoj populaciji, navodi autorica, dodajući kako po Ustavu 1991. Slovenija osigurava posebna prava autohtonim skupinama Talijana i Madžara te romskoj zajednici.

"Život u Cordobi" naslov je članka Cristiana Šprljana (Cordoba, 1977.) koji je za Matičin godišnjak sastavio po svojem diplomskom radu na tamošnjem Fakultetu za novinstvo. To istraživanje potaknulo je mnogo djece, unuka i praunuka Hrvata sa španjolskoga govornog područja da pošalju Šprljanu na desetke e-mail poruka, u kojima su ushićeno pisali: "Sada znamo svoje podrijetlo!"

U Argentini ima oko 130 tisuća Hrvata, a procjene sežu i do 200 tisuća građana hrvatskoga podrijetla.

Hrvatski iseljenički zbornik 2005. (310 str.) tiska se od 1957., ima inačicu na Internetu (http://www.matis.hr/zbornik), a sažetci su mu objavljeni na engleskom i španjolskom jeziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙