FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: Sirija u neskladu s demokratizacijom Bliskog istoka

će Sjedinjene Države raditi seuropskim zemljama na tome da ona povuče svoje snage iz Libanona.
Washington,17. veljače 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak da Sirija ne drži korak s napretkom demokracije na Bliskom istoku i da će Sjedinjene Države raditi s europskim zemljama na tome da ona povuče svoje snage iz Libanona.

Bush je također rekao da će upotrijebiti diplomaciju kako bi uvjerio Iran da je razvijanje nuklearnog oružja neprihvatljivo. On je obećao potporu Izraelu ukoliko bi Iran ugrozio njegovu sigurnost.

"Sirija ne drži korak s napretkom na širem području Bliskog istoka" rekao je Bush na konferenciji za novinare. "To je zemlja koja ne napreduje s demokratskim pokretom".

On je kazao da ne zna je li Sirija umiješana u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja što je bilo povod da SAD povuče na konzultacije svoju veleposlanicu iz Damaska. Za povlačenje veleposlanice Margaret Scobey iz Damaska Bush je kazao da ta mjera "ukazuje da odnosi ne napreduju". On je dodao da SAD podržava međunarodnu istragu o ubojstvu Haririja.

Bush je kazao da SAD očekuje da Sirija poštuje rezoluciju 1559 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja poziva na povlačenje 13.000 sirijskih vojnika iz Libanona te da očekuje da pomogne slobodne i poštene izbore u Libanonu.

On je također kazao da očekuje da Sirija nađe i preda Iraku pristaše bivšeg režima Sadama Huseina i da prestane podržavati terorističke skupine.

Američki predsjednik je rekao da će o Siriji razgovarati s europskim saveznicima tijekom posjeta Europi sljedećeg tjedna

On je rekao da će posjet Europi iskoristiti i za razgovore o "strategijama, i putovima za napredak" sa saveznicima koji već pregovaraju s Iranom kako bi osigurao "da nastavimo govoriti jednim glasom da Iran ne treba imati nuklearno oružje".

Bush je ponovno izrazio snažnu potporu Izraelu. "Podržat ćemo Izrael ako njihova sigurnost bude ugrožena", rekao je.

Jedno od pitanje novinara bilo je koliko bi svijet i Amerikanci trebali biti zabrinuti da bi SAD mogao napasti Iran i Sjevernu Koreju, ako se utvrdi da posjeduju nuklearno oružje, kao što je napao Irak pravdajući to oružjem masovnog uništavanja koje kasnije nije nađeno.

Bush je naglasio da je situacija s Iranom i sjevernom Korejom drukčija nego što je bila s Irakom gdje su bila iscrpljena diplomatska sredstva.

"Iransko pitanje još nije dospjelo do Vijeća sigurnosti. Prema tome ima još prostora za više diplomacije", rekao je Bush.

Glede Sjeverne Koreje, koja je nedavno izjavila da posjeduje nuklearno oružje, Bush je spomenuo razgovore u kojima osim SAD-a sudjeluju i zemlje iz regije s ciljem da se Pyongyang odvrati od svojih nuklearnih ambicija.

"Sada je vrijeme za nas da radimo s našim prijateljima i saveznicima, koji su pristali biti dio procesa, da odlučimo što ćemo glede toga zajednički učiniti", rekao je on.

Bush je također kazao da zna da neki europski saveznici misle da je njegova jedina briga američka nacionalna sigurnost. Priznajući da je sigurnost na vrhu njegova interesa, Bush je ipak rekao da SAD vodi računa i o "gladi i bolesti" u svijetu te o klimatskim promjenama i da stoga želi raditi s Europljanima na rješavanju tih problema.

Na konferenciji za novinare Bush je objavio i kandidaturu sadašnjeg veleposlanika u Iraku Johna Negropontea za obavještajnog direktora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙