FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder i Bush najavili intenziviranje odnosa

BERLIN, 23. veljače 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroederi američki predsjednik George Bush najavili su, nakon sastankaodržanog u srijedu u Mainzu, intenziviranje odnosa Njemačke iSjedinjenih Američkih Država posebice po pitanjima sigurnosne politikekao i intenziviranje suradnje u zaštiti globalne klime.
BERLIN, 23. veljače 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder i američki predsjednik George Bush najavili su, nakon sastanka održanog u srijedu u Mainzu, intenziviranje odnosa Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država posebice po pitanjima sigurnosne politike kao i intenziviranje suradnje u zaštiti globalne klime.

Na konferenciji za tisak, održanoj nakon jednoipolsatnog sastanka u gradskom dvorcu u Mainzu, Schroeder je naglasio da Njemačka i SAD streme istim ciljevima glede međunarodne sigurnosti.

"I Njemačkoj i SAD-u u interesu je stabilni i demokratski Irak", izjavio je Schroeder te naglasio da su nesuglasice oko Iraka stvar prošlosti. On je izjavio da je s američkim predsjednikom vodio "intenzivan razgovor oko svih relevantnih svjetskih tema".

Američki predsjednik je ustvrdio da su dobri odnosi SAD-a s Europom mogući "samo ako su odnosi s Njemačkom dobri" potvrdivši također kako su "ranija neslaganja iza nas".

Oba državnika su naglasila zajedničko stajalište glede Irana. Iran se mora "definitivno" odreći nuklearnog vojnog programa, naglasio je Schroeder, a Bush je dodao da je Iran postao spreman na suradnju tek nakon što je bio "uhvaćen na djelu" tj. prilikom obogaćivanja urana za nuklearno oružje. On je naglasio da se "tema Iran" tek nalazi na početku diplomatske aktivnosti te je istodobno izrazio zadovoljstvo da po tom pitanju SAD intenzivno surađuju sa svojim saveznicima Njemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Dvojica čelnika izrazila su nade u vezi s bliskoistočnim mirovnim procesom, a njemački kancelar pohvalio je aktivnosti američke administracije i Busha osobno u poticanju izraelsko-palestinskog približavanja.

Schroeder i Bush su naglasili da je tijekom razgovora o zaštiti klime postignut napredak. Obje zemlje su donijele plan o zajedničkoj tehničkoj suradnji na zaštiti okoliša. Plan također predviđa i dugoročno olakšanje pristupa energentima zemljama u razvoju.

Prije odlaska na zajednički ručak predsjednik Bush se svom domaćinu zahvalio na gostoprimstvu, dok je kancelar Schroeder na pitanja novinara o razlikama u stajalištima dvojice državnika glede njemačke inicijative za reformom NATO saveza izjavio da javnost napokon treba obratiti pažnju na zajednička stajališta, kojih je mnogo, a ne samo na razlike, kao što je to bio slučaj u posljednje vrijeme.

Nakon zajedničkog ručka predsjednik Bush će provesti sat vremena u razgovoru s američkim vojnicima u zračnoj bazi Wiesbaden, nakon čega preko frankfurtske zračne luke odlazi u Bratislavu.

Posjet američkog predsjednika popraćen je dosad neviđenim mjerama sigurnosti, a u Mainzu i okolici su tijekom dana održani prosvjedi upereni protiv američke vanjske politike, koji su prošli bez incidenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙