FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina "Trebaju li Hrvatskoj GM usjevi"

OSIJEK, , 15. ožujka 2005. (Hina) - Sudionici tribine "Trebaju liHrvatskoj GM usjevi", održane večeras u Osijeku, niječno su odgovorilina to pitanje i zaključili su da je upravo ekološka proizvodnja šansaHrvatske.
OSIJEK, , 15. ožujka 2005. (Hina) - Sudionici tribine "Trebaju li Hrvatskoj GM usjevi", održane večeras u Osijeku, niječno su odgovorili na to pitanje i zaključili su da je upravo ekološka proizvodnja šansa Hrvatske.

GM usjevi među sudionicima večerašnjeg razgovora nisu našli niti jednog zagovaratelja. Naprotiv, podržali su inicijativu Osječkih zelenih i Press centra za okoliš Hrvatske, koji su organizatori večerašnje tribine, da se Osječko-baranjska županija proglasi županijom bez GMO-a.

Tribinu je vodio je prof.dr. Marijan Jošt, poznati hrvatski genetičar i protivnik genetske modifikacije usjeva.

On je rekao kako vjeruje da će se Hrvatska othrvati "moćnim svjetskim lobijima koji zagovaraju GM", ali da to "ovisi o tome koji će ljudi biti u povjerenstvima koja će o tome odlučivati".

Nažalost, znanost je izgubila etiku pred kapitalom, rekao je Jošt i naveo da se u SAD-u otkrilo kako su zagovornici GM-a zapravo dobro plaćeni predstavnici multinacionalnih kompanija.

"Netočno je da su GM proizvodi strogo kontrolirani," ustvrdio je. Analize su pokazale da GM usjevi ne daju bolje rezultate, već da su prinosi u prosjeku slabiji 15 posto, a nije točna ni tvrdnja da takvim usjevima treba manje herbicida, rekao je. Upravo obratno, kod nekih kultura i do 30 posto više, upozorio je Jošt, koji smatra da se za razliku od GM hrane na svjetskom tržištu organska hrana može bogato prodati.

Voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš -Svoboda rekla je da Hrvatska kao članica WTO-a ne smije zatvoriti svoje granice za uvoz genetski modificirane hrane, ali da javnost ima pravo znati i odlučiti što će kupiti. To podrazumijeva obvezu deklariranja proizvoda, istaknula je. Ona smatra kako zakon o GMO koji je u pripremi prije svega treba jasno reći da to Hrvatskoj ne treba i da kontrola mora biti stroga i učinkovita.

Ravnatelj Hrvatske agencije za hranu dr. Boris Antunović uputio je organizatorima i sudionicima tribine te profesoru Joštu pismo u kome podržava raspravu o toj temi. U svom pismu on ističe da je u konačni prijedlog zakona o GM proizvodima nedavno uvrštena odredba prema kojoj bi Vlada bila obvezna, ukoliko bude nedostajalo znanstvenih podataka o mogućim negativnim posljedicama na okoliš i zdravlje ljudi, trajno ograničiti ili zabraniti uvoz tih proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙