FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina Hrvatskog slova o nestajanju hrvatskog filma za djecu

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Na tribini "Hrvatsko slovo uživo" oizumiranju hrvatskoga filma za djecu, večeras su u Zagrebu govorilifilmski redatelj Vladimir Tadej i književnik Hrvoje Hitrec, a u skloputribine prikazan je dječji film redatelja Fedora Škubonje, "Izgubljena olovka", snimljen 1960. godine.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Na tribini "Hrvatsko slovo uživo" o izumiranju hrvatskoga filma za djecu, večeras su u Zagrebu govorili filmski redatelj Vladimir Tadej i književnik Hrvoje Hitrec, a u sklopu tribine prikazan je dječji film redatelja Fedora Škubonje, "Izgubljena olovka", snimljen 1960. godine.

"Premda imamo vrsne dječje pisce te odlične ratne teme i scenariste, u samostalnoj hrvatskoj državi još nije snimljen ni jedan dječji film", naglasio je Tadej.

Podsjetio je da je u bivšoj državi hrvatska dječja kinematografija bila najuspješnija te da je film "Vuk samotnjak", redatelja i scenarista Obrada Gluščevića, snimljen 1972., bio jedan od najprodavanijih filmova.

"Naši su dječji filmovi punili kina, i samo u Zagrebu takve filmove gledalo je između 120 i 150 tisuća ljudi", istaknuo je filmski redatelj Vladimir Tadej.

Književnik Hrvoje Hitrec rekao je pak kako "izumire Hrvatska, nestaja Hrvati", a da je "hrvatski dječji film već odavno mrtav".

No, naglasio je kako bi se ipak trebalo unutar Ministarstva za kulturu izboriti za snimanje dječjih filmova buduću da takvi filmovi imaju svoju publiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙