FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi podijeljeni oko načina povrata umirovljeničkog duga

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Saborski klubovi podijelili su se usrijedu oko potpore IDS-ovom prijedlogu da se povrat umirovljeničkogduga izvrši obveznicama, a ne, kako je propisano zakonom iz srpnjaprošle godine, putem Fonda.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Saborski klubovi podijelili su se u srijedu oko potpore IDS-ovom prijedlogu da se povrat umirovljeničkog duga izvrši obveznicama, a ne, kako je propisano zakonom iz srpnja prošle godine, putem Fonda.

Dok su se HSS i HSP priklonili IDS-ovu prijedlogu, ocjenjujući da Fond, u koji bi se "slile" dionice državnih poduzeća, neće zaživjeti, HDZ i HSU isticali su da će upravo na taj način, za koji tvrde da je u skladu s realnim mogućnostima države, pravično obeštetiti umirovljenike.

IDS-ovac Damir Kajin prozvao je HDZ i HSU da ne kane vratiti dug umirovljenicima, tvrdeći da o tome svjedoči i neprovođenje njihova sporazuma po kojem će početkom ove godine prosječna mirovina iznositi 50 posto prosječne plaće.

Prosječna mirovina u siječnju 2005. iznosila je tek 41,2 posto prosječne plaće, prošle godine bila je 42,4 posto, što znači da mirovine ne rastu nego padaju, ustvrdio je Kajin.

"IDS želi da se umirovljenici više ne obmanjuju imaginarnim obećanjima o povratu duga putem dionica jer svi znamo da je to nemoguće", ocijenio je istaknuvši da bi se putem obveznica umirovljenički dug mogao u cijelosti vratiti do 2012.

Kajin je prozvao Maticu umirovljenika da se, iako je autor zakonskog teksta, odrekla zakona jer je njezine članove Vlada "smjestila" u Upravna vijeća HZMO-a, HZZO-a i drugih javnih poduzeća.

Kajinove je prozivke odlučno odbacio Silvano Hrelja (HSU), ustvrdivši da mirovine padaju jer su "prošle sito i rešeto" mirovinske reforme, neovisno o sporazumu s Vladom, naglasivši da je HSU u aktivnim pregovorima oko korekcija mirovinskog sustava.

"Malo su prepotentne tvrdnje da država ne kani vratiti dug, jer onda ne bi ni donosila zakon na temelju kojega će se umirovljenici obeštetiti", poručio je Kajinu.

Odbacio je i prozivke da se Matica umirovljenika odrekla zakona koji predlaže IDS zbog ulaska njezinih članova u Upravna vijeća.

"Bilo bi korisno da je i bivša Vlada u javna poduzeća uključila umirovljeničke udruge koje mirovinskom problematikom barataju bolje nego mi ovdje", rekao je Hrelja.

IDS-ov zakon podržali su oporbeni HSS i HSP, ocjenjujući ga realnim, za razliku od Vladine nakane da se dug vrati dionicama.

"Valjda ćemo svojom potporom uspjeti nagnati Vladu i HSU da konačno osnuju Fond, da umirovljenici znaju koliko im država duguje i kako će im vraćati dug", kazao je Pero Kovačević (HSP).

Potporu predloženom zakonu uskratio je SDP, a Nenad Stazić pozvao je zastupnike da prestanu umirovljenicima buditi lažne nade kako bi licitiranjem s umirovljeničkim pravima zaradili političke bodove. "Umirovljenicima su pokradene mirovine, ali ne smije im se krasti dostojanstvo", kazao je.

HDZ, pak, predloženi zakon smatra nerealnim i neprovedivim, posebno s obzirom na teško gospodarsko stanje u državi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙