FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan prosvjed umirovljenika na Trgu bana Jelačića

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Nekoliko tisuća umirovljenikaprosvjedovalo je danas na glavnom zagrebačkom trgu tražeći povratduga, sukladno odluci Ustavnog suda, ukidanje povlaštenih mirovina ireformu mirovinskog sustava.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Nekoliko tisuća umirovljenika prosvjedovalo je danas na glavnom zagrebačkom trgu tražeći povrat duga, sukladno odluci Ustavnog suda, ukidanje povlaštenih mirovina i reformu mirovinskog sustava.

Prosvjed je organizirala Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH), a njezin predsjednik Zlatko Klarić zatražio je da se za povrat duga umirovljenicima podigne kredit kod Europske banke za obnovu i razvoj. "Ili neka vrate dug ili neka daju ostavku", rekao je Klarić, upozorivši da svake godine umire oko 25 tisuća umirovljenika ne dočekavši povrat duga.

Poručio je Vladi da ne priznaje povrat duga tek 2007., jer da tada ona više neće biti na vlasti, te izrazio nezadovoljstvo što u Fondu mirovinskog osiguranja još nisu započeli izračun duga svakom pojedinom umirovljeniku.

Optužio je aktualnu vlast za nesposobnost i nehumanost te nepoštivanje odluka Ustavnog i Upravnog suda o povratu duga umirovljenicima.

Hrvatsku stranku umirovljenika optužio je da je s HDZ-om potpisala sporazum o političkoj trgovini, a ne o suradnji.

"Uzeli su vam mirovinu i dostojanstvo, ne dopustite da vam uzmu i ponos", rekao je Klarić umirovljenicima najavivši da ih ASH neće napustiti, da će izaći na izbore, te da će se on osobno kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika, te da će osnovati fond za povrat duga umirovljenicima.

Potpredsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DSU) Franjo Markanović naglasio je da je neprihvatljivo daljnje odugovlačenje s povratom duga umirovljenicima i zatražio realan obračun duga umirovljenicima. Podržao je isplatu 50 posto duga umirovljenicima, a o ostatku pristaju na dogovor, te traže da dug mora biti nasljedan za njihove potomke. "Iako smo stari, nismo nemoćni, jer nas podržava gotovo 50 posto biračkog tijela - umirovljenici i njihova djeca", rekao je.

Marija Jeličić (Demokratska stranka žena) zatražila je ukidanje privilegiranih saborskih mirovina i drugih povlastica u mirovinskom sustavu, te se usprotivila povratu duga u bezvrijednim dionicama, jer su tako, kako je rekla, prevareni i hrvatski branitelji.

Na Trgu bana Jelačića umirovljenici su nosili transparente s natpisima "Ili penzije ili izbori", "Vratite opljačkano", "Doći ćemo opet", "Dosta nam je prijevara", "Tražimo što smo pošteno zaradili" i druge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙