FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u Jeruzalemu

JERUZALEM, 16. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik StjepanMesić izjavio je u srijedu u Jeruzalemu da su Židovi stradavali uHrvatskoj tijekom II. svjetskog rata no današnja Hrvatska svim svojimgrađanima jamči jednakost i ravnopravnost.
JERUZALEM, 16. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u srijedu u Jeruzalemu da su Židovi stradavali u Hrvatskoj tijekom II. svjetskog rata no današnja Hrvatska svim svojim građanima jamči jednakost i ravnopravnost.

"I u mojoj su zemlji Židovi, samo zato što su Židovi, bili izloženi progonima i stradavanju", rekao je Mesić na tematskom zasjedanju "Sjećanje na prošlost, oblikovanje budućnosti" u Memorijalnom centru Yad Vashem.

"Država kojoj danas imam čast stajati na čelu, oslanja se na antifašističke tradicije i jamči svojim građanima punu jednakost i ravnopravnost", dodao je hrvatskih predsjednik, jedan od tridesetak državnika i visokih dužnosnika koji su sudjelovali na zasjedanju.

Mesić se zahvalio na pozivu Izraela da prisustvuje otvaranju novog povijesnog muzeja holokausta rekavši kako to smatra osobnim priznanjem i priznanjem Hrvatskoj. Ustvrdio je da će se i dalje uporno boriti za istinu o prošlosti i istupati protiv svih pokušaja da se prošlost, ma kakva bila, prešućuje, sakriva ili krivotvori.

Među govornicima u Yad Vashemu bili su još i predsjednici Izraela, Poljske, Slovačke, Švicarske, Albanije, Srbije i Crne Gore te BiH, premijeri Francuske, Švedske, Danske, Belgije i Nizozemske te visoki dužnosnici iz još desetak zemalja.

Kasnije, u srijedu, drugog dana posjeta Izraelu predsjednik Mesić susrest će se s izraelskim kolegom Moshom Katsavom zamjenikom izraelskog premijera Shimonom Peresom i vođom oporbe u Knessetu Tommyjem Lapidom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙