FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcija dionica proizvođača čipova snizila američke burzovne indekse

NEW YORK, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Prodaje dionica proizvođačačipova te korekcija cijena najvećeg svjetskog osiguravatelja AmericanInternational Groupa (AIG) za tri posto spustila je u utorakvrijednosti američkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Prodaje dionica proizvođača čipova te korekcija cijena najvećeg svjetskog osiguravatelja American International Groupa (AIG) za tri posto spustila je u utorak vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 0,6 posto, na 10.745 bodova. Tehnološki Nasdaq istodobno je oslabio 0,8 posto, na 2.034 boda. Oba indeksa nalaze se na najnižim razinama u zadnja gotovo tri tjedna.

Dionice proizvođača čipova u prosjeku su pojeftinile za dva posto, nakon što je brokerska kuća Merrill Lynch objavila da je njihov potencijal za rast ograničen. Dionica Applied Materialsa oslabila je dva posto, a Intela 1,6 posto.

"Izgledi za poluvodiče prilično su loši. Osim toga, svi su još zabrinuti cijenama nafte", opisao je raspoloženje na tržištu Evan Olsen, čelnik trgovine pri Stephens Inc.

Barel nafte na američkom tržištu iznosi 55,05 dolara i samo je 12 centi udaljen od rekordne razine. "Čekamo sastanak OPEC-a da vidimo hoće li se smanjiti pritisak na cijene. U međuvremenu se oprezno kupuju dionice", izjavio je Olsen.

Dionica AIG-a potonula je gotovo dva dolara, na 61,9 dolara, ponajviše doprinijevši padu vrijednosti Dow Jonesa. Njezino spuštanje izazvalo je snižavanje kreditnog rejtinga toj kompaniji. Dodatno, upravni odbor kompanije odlučio je otpustiti dugogodišnjeg direktora Mauricea Greenberga.

Istodobno na europskim burzama cijene dionica dosegnule su najviše razine u zadnjih četiri dana, potpomognute skokom cijena dionica švicarske farmaceutske kompanije Roche. Dionica Rochea poskupjela je pet posto po izvješću da njezin lijek Avastin pokazuje dobre rezultate u liječenju raka debelog crijeva. Londonski Ftse indeks porastao je 0,5 posto, na 5.000 boda. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 4.387 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙