FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međudržavno povjerenstvo potvrdilo program odlaganja otpada NE Krško

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Međudržavno povjerenstvo za Nuklearnuelektranu Krško (NEK) potvrdilo je u petak program razgradnje iodlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnoggoriva iz NEK-a.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Međudržavno povjerenstvo za Nuklearnu elektranu Krško (NEK) potvrdilo je u petak program razgradnje i odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz NEK-a.

Kako su izvijestili ministri gospodarstva Slovenije i Hrvatske, Andrej Vizjak i Branko Vukelić sredstva za provedbu programa osigurat će se iz slovenskog i hrvatskog fonda razgradnje, a diskontirani se trošak procjenjuje na 350 milijuna eura.

Ta sredstva osigurala bi se uplatom 19 godišnjih rata od 28,5 milijuna eura sve do 2023. godine.

Hrvatska bi godišnje trebala izdvajati 14,25 milijuna eura u poseban fond, a taj će se fond osnovati posebnim zakonom.

Sredstva za prošlu i ovu godinu već su rezervirana, rekao je ministar Vukelić, koji ističe da zbog izdvajanja u Fond za razgradnju struja neće poskupjeti.

Slovenija je već prije desetak godina osnovala svoj fond za razgradnju i u njemu je, prema posljednjim podatcima, već prikupljeno oko 115 milijuna eura.

Na današnjem sastanku, prema riječima dvojice ministara, nije bilo riječi o lokaciji za odlaganje niskog i srednje radioaktivnog otpada.

Slovenski ministar Vizjak kaže da je u Sloveniji u tijeku prikupljanje ponuda o pojedinim lokacijama.

Ministar Vukelić pak podsjetio je na zaključak Vlade po kojemu se u Hrvatskoj ne planira izgradnja takvog odlagališta.

Međudržavno povjerenstvo razmotrilo je i operativno provođenje Međudržavnog ugovora o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NE Krško.

Pritom danas nije bilo riječi o HEP-ovom potraživanju od 53,6 milijuna dolara za neisporučenu struju iz Krškog u razdoblju od 1. srpnja 2002., kada je prema ugovoru HEP trebao početi preuzimati struju, do 18. travnja 2003., kada je, zbog kašnjenja ratifikacije ugovora u slovenskom parlamentu, HEP i počeo preuzimati svoj dio struje iz nuklearke.

Slovenski ministar Vizjak ističe da sporna dugovanja nisu predmet rada povjerenstva. O tome se trebaju dogovoriti vlasnici NE Krško, odnosno HEP i ELES. Ako oni ne bi postigli dogovor bila bi predložena arbitraža, kazao je Vizjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙