FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra sjednica Međudržavnog povjerenstva za NE Krško

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Međudržavno povjerenstvo za Nuklearnuelektranu Krško na sutrašnjoj bi sjednici trebalo raspravljati ooperativnom provođenju međudržavnog ugovora, te potvrditi programarazgradnje i odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada iistrošenog nuklearnog goriva iz NE Krško.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Međudržavno povjerenstvo za Nuklearnu elektranu Krško na sutrašnjoj bi sjednici trebalo raspravljati o operativnom provođenju međudržavnog ugovora, te potvrditi programa razgradnje i odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz NE Krško.

Taj je program međudržavno povjerenstvo razmatralo na svojoj posljednjoj sjednici u lipnju prošle godine i zaključilo da dva izaslanstva pribave suglasnost svojih nadležnih tijela za njihovo potvrđivanje.

Hrvatski je sabor 8. prosinca prošle godine dao prethodnu suglasnost za potvrđivanje programa razgradnje, a potvrditi bi ga na sutrašnjoj sjednici trebalo međudržavno povjerenstvo.

Program razgradnje izradio je zajednički tim dviju stručnih organizacija koje su odredile hrvatska i slovenska Vlada - APO d.o.o. iz Hrvatske i agencija ARAO iz Slovenije.

Program predviđa da osnova za prikupljanje sredstava u fondove razgradnje u Hrvatskoj i Sloveniji bude ukupni diskontirani trošak razgradnje i odlaganja koji je procijenjen na iznos od 350 milijuna eura. To je, pojednostavljeno, iznos koji po vrijednosti eura iz 2002. godine, ukamaćen i uz uračunatu inflaciju, jamči pokriće troškova za razgradnju elektrane i zbrinjavanje otpada.

Potrebna sredstva osigurala bi se uplatom 19 godišnjih rata od 28,5 milijuna eura sve do 2023. godine.

Hrvatska bi godišnje trebala izdvajati 14,25 milijuna eura u poseban fond, a taj će se fond osnovati posebnim zakonom koji će hrvatska Vlada uskoro predložiti Saboru.

Slovenija je već prije desetak godina osnovala svoj fond za razgradnju i u njemu je, prema posljednjim podatcima, već prikupljeno oko 115 milijuna eura.

Međudržavno povjerenstvo, koje vode dvojica resornih ministara gospodarstva, na sutrašnjoj bi sjednici trebalo razmotriti i operativno provođenje Međudržavnog ugovora o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NE Krško.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙