FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 17. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SARAJEVO/ZAGREB

Šest članova posade zrakoplova u vlasništvu privatne tvrtke Arnoro iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i jedan hrvatski državljanin, zarobljeno je u Gabonu, izvijestila je u srijedu bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1. Prema navodima tog izvora, tri državljanina BiH, dvoje Makedonaca i jedan hrvatski državljanin, članovi su posade putničkog zrakoplova koji je zračni prijevoznik Arnoro sa sjedištem u Sarajevu iznajmio tvrtki Air Max Gabon. Hrvatski državljanin Aleksandar Zović jedan je od šest članova posade zrakoplova bosanskohercegovačke privatne tvrtke Arnoro koji su u nekoj vrsti zarobljeništva u Gabonu, izjavio je u srijedu dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova BiH Nedžad Mirica. Konzularni odjel Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, kako je potvrđeno iz Ureda glasnogovornika MVP RH, dobio je obavijest iz Ministarstva vanjskih poslova BiH o tome da je u Gabonu među zarobljenim članovima posade zrakoplova i jedan hrvatski državljanin.

LJUBLJANA

Slovensko ministarstvo prometa ustraje u tumačenju da se mjera kojom su prije dva tjedna bez obavijesti uveli carinu na privremeni uvoz za hrvatske cestovne prijevoznike temelji na europskoj odredbi, a iz carine je došla izjava da je dosad nisu primjenjivali jer je bila nejasna, ali su je počeli primjenjivati nakon upozorenja iz Njemačke. Kako je u srijedu navečer u razgovoru za slovensku komercijalnu televiziju POP-TV izjavio šef slovenske carine Franc Košir, njemačka ih je carina nedavno obavijestila da su u Njemačkoj zatekli jednog hrvatskog prijevoznika koji nije imao europsku CEMT dozvolu za prijevoz nego samo "bilateralnu" za transport iz Hrvatske u Sloveniju. Kako javljaju slovenski mediji pozivajući se na izjavu šefa međunarodnog sektora u prometnom ministarstvu Matjaža Vrčka, Slovenija je od Bruxellesa zatražila mišljenje o spomenutoj odredbi na temelju koje je uvela mjere protiv hrvatskih prijevoznika.

WASHINGTON

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Louise Arbour rekla je u srijedu kako suđenja za zločine počinjene u sudanskoj pokrajini Darfur treba preuzeti Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu te da se mora odbaciti prijedloge sudanske vlade da ih ona preuzme. Upućivanje ICC-u "jedini je vjerodostojan način" da se počinitelji zločina privedu pravdi, rekla je Arbour Vijeću sigurnosti. Uspostava suda za Darfur ili proširenje mandata postojećega ac hoc suda bilo bi preskupo i predugo bi trajalo, upozorila je Arbour. Njezin je prijedlog suprotan prijedlogu Sjedinjenih Država da se za slučaj Darfura osnuje novi ad hoc sud u Tanzaniji, gdje već postoji sud za ratne zločine počinjene u Ruandi. SAD se protivi ICC-u strahujući od politički motiviranih progona Amerikanaca pred tim sudom.

TEL AVIV

Odbor izraelske vojske preporučio je da se prekine s praksom rušenja domova palestinskih napadača-samoubojica, jer nije dokazano da je takva politika pokazala dobre rezultate, prenosi list Ha'aretz u četvrtak. U izvješću što ga je odbor podnio načelniku glavnog stožera Moshi Ya'alonu ocjenjuje se kako rušenja palestinskih kuća uzrokuju više štete nego koristi jer rezultiraju jačanjem mržnje i neprijateljstva Palestinaca prema Izraelcima. U izvješću se također kaže da je od početka primjene politike rušenja kuća palestinskih samoubojica dvadeset palestinskih obitelji prijavilo sinove otkrivši njihove namjere o samoubilačkom napadu, iz straha da bi im zbog potencijalnog napada mogla biti srušena kuća.

HONG KONG

Stotinjak osoba ozlijeđeno je u četvrtak ujutro zapadno od luke Hong Konga kada se zbog guste magle trajekt sudario s teretnim brodom. Policija je priopćila da je brzi trajekt, na kojem je bilo oko 150 putnika, teško oštećen u sudaru s teretnjakom koji je plovio iz kineske luke Tsing Yi. Ozlijeđeni su prebačeni u dvije hongkonške bolnice. Do sudara je najvjerojatnije došlo zbog guste magle, koja je u četvrtak ujutro vidljivost u hongkonškoj luci smanjila na manje od stotinu metara, priopćila je policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙