FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: reakcije na Boltonovu kandidaturu

WASHINGTON,8. ožujka 2005.(Hina) - Kandidiranje Johna Boltona za novogameričkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima je iznenađujući izborpredsjednika Busha koji u Svjetsku organizaciju šalje njezinog oštrogkritičara i nepopustljivog diplomata koji se svojom otvorenošćuzamjerio mnogima, pišu u utorak američke novine navodeći rekacijediplomata i političara.
WASHINGTON,8. ožujka 2005.(Hina) - Kandidiranje Johna Boltona za novog američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima je iznenađujući izbor predsjednika Busha koji u Svjetsku organizaciju šalje njezinog oštrog kritičara i nepopustljivog diplomata koji se svojom otvorenošću zamjerio mnogima, pišu u utorak američke novine navodeći rekacije diplomata i političara.

Nominacija ovog oštrog kritičara Svjetske organizacije šokirala je neke diplomate u New Yorku koji se pitaju kakvu poruku time Bush šalje UN-u, potpore ili protivljenja, piše The Washington Times.

Dužnosnici Bushove administracije kažu da će njegovo imenovanje ojačati napore da se UN pridržava učinkovitih standarda, piše The New York Times, ali mnogi diplomati izražavaju zabrinutost kandidaturom zapažajući njegovu zajedljivot u kritikama UN-a.

The Washington Post piše kako su neki diplomati u UN-u bili iznenađeni, a europski dužnosnici se pitaju kako da to povežu s najnovijim naporima Bushove administracije na jačanju konzultativne diplomacije.

Čak i u Bushovoj administraciji neki su bili iznenađeni da je Bolton izabran za tako osjetljiv posao sjećajući se kako je prošle jeseni razljutio prostoriju punu diplomata kada je s omalovažavanjem govorio o naporima Europe da pregovara s Iranom o njegovom nuklearnom programu, zapaža NYT.

List navodi kako je Bolton jednom rekao da "kad bi zgrada UN-a izgubila 10 katova, to ne bi značilo ništa" te da "ne postoji tako nešto kao Ujedinjeni narodi".

NYT navodi suradnika veleposlanika jedne zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a kako njegov šef smatra Boltonovu nominaciju "katastrofom", ali da je pravo pitanje kakva je Boltonova misija. "Da li dolazi napasti instituciju ili stvarno pomoći UN?".

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je objavljujući Boltonovu kandidaturu rekla kako se on već pokazao uspješnim u "učinkovitom multilateralizmu" te da dolazi dati podršku UN-u.

Bolton je u State Departmentu, gdje je sada podtajnik za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost, poznat kao glavni skeptik glede napora da se pregovorima okončaju krize koje predstavljaju nuklearni programi Irana i Sjeverne Koreje.

On je također predvodio protivljenje Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) izjavivši da je dan kada je potpisao pismo kojim je povučen američki potpis sa sporazuma o Sudu bio "najsretniji dan moje službe u vladi", piše The Washington Post.

Bolton je također bio iza Bushove Incijative protiv širenja naoružanja, koalicije namijenjene zaustavljanju trgovine nuklearnim materijalima koja je zaobišla UN, kaže WP. Dodatno, inzistirao je na neuspješnom pokušaju administracije da se uskrati treći mandat Mohamedu ElBaradeiu, direktoru UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Bolton je možda najpoznatiji po svom netaktičnom govoru.

Uoči pregovora o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje 2003. on je u Seulu optužio čelnika zemlje Kim Jong Ila nazvavši ga "tiranskim diktatorom" koji je od Sjeverne Koreje stvorio "paklenski košmar" što je izazvalo sjevernokorejsku vladu da ga nazove "ljudskim šljamom i krvopijom", piše NYT.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙