FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IFC i DEG ponovno odgodili ovrhu na dijelu imovine V. Lenca

RIJEKA, 15. ožujka 2005. (Hina) - Međunarodna financijska organizacija(International Finance Organization - IFC) i Njemačka razvojna banka(DEG) ponovno su danas, po treći put, odgodili provedbu ovrhe nadijelu imovine brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju na kojojimaju hipotekarna prava, doznaje se danas na riječkom Trgovačkomsudu.
RIJEKA, 15. ožujka 2005. (Hina) - Međunarodna financijska organizacija (International Finance Organization - IFC) i Njemačka razvojna banka (DEG) ponovno su danas, po treći put, odgodili provedbu ovrhe na dijelu imovine brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju na kojoj imaju hipotekarna prava, doznaje se danas na riječkom Trgovačkom sudu.

Na zahtjev tih financijskih kuća ovrha je odgođena do 15. travnja ove godine.

IFC i DEG pokrenule su zajednički postupak ovrhe na osnovi hipoteka na dijelu imovine brodogradilišta - doku 7, dizalicama i manjim plovnim objektima. Ukupne tražbine tih financijskih kuća od brodogradilišta u stečaju iznose oko 120 milijuna kuna.

Na sjednici Odbora vjerovnika prošlog tjedna predložen je novi način provedbe stečaja i podržavljenja brodogradilišta Viktor Lenac. Od vjerovnika se, posebice IFC-a i DEG-a koji nisu prihvaćali prethodne stečajne planove i način isplate svojih potraživanja, očekuje očitovanje o tom prijedlogu.

Po novom stečajnom planu IFC-u i DEG-u predlaže se da prodaju svoja razlučna prava, da im se isplati određeni iznos novca te da zadrže dok 7 i prodaju ga.

U sklopu tog plana predviđa se da se dok 11 ne prodaje nego ostane u sastavu novog poduzeća nakon stečaja. Novac za otkup doka 11 od hipotekarnih vjerovnika, 6,5 milijuna dolara, osiguralo bi brodogradilište "Uljanik" iz Pule. Tim novcem isplatili bi se svi hipotekarni vjerovnici, osim države koja bi nakon toga preuzela vlasništvo nad brodogradilištem.

Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) najavio je da će radnici, ako dođe do provedbe ovrha na operativnoj imovini, 'zauzeti' brodogradilište i neće dozvoliti njegovu rasprodaju.

Povjerenik SMH u brodogradilištu Viktor Lenac Damir Bačinović danas je pozdravio odluku IFC-a i DEG-a o odgodi ovrhe.

"Nadam se da to znači da prihvaćaju zahtjeve radnika, da će se što prije izjasniti prihvaćaju li stečajni plan te da nakon mjesec dana neće aktivirati ovrhu", rekao je. Bačinović ističe da je provedba stečajnog plana u interesu svih te da nema druge mogućnosti za rješenje stečaja.

Brodogradilište Viktor Lenac duguje vjerovnicima više od milijardu kuna, a najveći je vjerovnik država putem Ministarstva financija i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Sva je imovina pod hipotekama, najviše države te nekoliko poslovnih banaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙