FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povoljniji vremenski uvjeti poboljšali stanje u plinoopskrbi

ZAGREB/KUTINA, 14. veljače 2005. (Hina) - Povoljnije vremenske prilikei zatopljenje stabilizirali su stanje u plinskom sustavu, zbog čega supovećane isporuke prirodnog plina i najznačajnijim velikimpotrošačima, Hrvatskoj elektroprivredi i kutinskoj Petrokemiji,doznaje se danas u INA-Naftaplinu.
ZAGREB/KUTINA, 14. veljače 2005. (Hina) - Povoljnije vremenske prilike i zatopljenje stabilizirali su stanje u plinskom sustavu, zbog čega su povećane isporuke prirodnog plina i najznačajnijim velikim potrošačima, Hrvatskoj elektroprivredi i kutinskoj Petrokemiji, doznaje se danas u INA-Naftaplinu.

Prema podatcima Naftaplina, potrošnja plina trenutno je oko 460.000 prostornih metara na sat, od čega gotovo polovicu troši široka potrošnja. To je oko sto tisuća kubika manje nego li je široka potrošnja trošila prošli tjedan, a to je onda usmjereno velikim potrošačima, pa tako HEP dobiva oko 60.000 prostornih metara, a Petrokemija nešto više od 40.000 kubika na sat, kažu u Naftaplinu.

Potrebne količine zadovoljavaju se domaćom proizvodnjom, te, nakon prošlotjednog smanjenja, nešto višim uvozom prirodnog plina iz Rusije (trenutno oko 130.000 kubika na sat), dok u podzemno skladištu Okoli ima oko 205 milijuna prostornih metara.

Iako se stanje stabiliziralo, iz Naftaplina i dalje upozoravaju da situacija i dalje ovisi o vremenskim prilikama.

Iz kutinske Petrokemije su pak izvijestili da je oko 40.000 kubika, iako još nedovoljno, omogućilo početak obnove proizvodnje u toj jedinoj hrvatskoj tvornici mineralnih gnojiva, a očekuju da bi od sutra poslijepodne u radu biti sva finalna postrojenja.

Bude li daljnja isporuka bez zastoja i na potrebnoj razini od 64.000 prostornih metara plina na sat to daje optimizam kvalitetne opskrbe, prije svega domaće poljoprivrede, mineralnim gnojivom za proljetnu sjetvu, ističu iz Petrokemije.

"No, za Petrokemiju slična zima bez plina, osnovne sirovine za proizvodnju kada je ona najpotrebnija, više se ne smije ponoviti", ističe predsjednik Uprave Petrokemije Boris Mesarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙