FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana poziva kosovske čelnike da osnuju novu vladu

PRIŠTINA, 15. ožujka 2005. (Hina/DPA) - Visoki predstavnik EU-a zavanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana je u ponedjeljakpozvao kosovske čelnike da se pregrupiraju i osnuju novu vladu kako biuklonili blokadu nastalu nakon odlaska bivšeg premijera RamushaHaradinaja u Den Haag gdje je optužen za ratne zločine.
PRIŠTINA, 15. ožujka 2005. (Hina/DPA) - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana je u ponedjeljak pozvao kosovske čelnike da se pregrupiraju i osnuju novu vladu kako bi uklonili blokadu nastalu nakon odlaska bivšeg premijera Ramusha Haradinaja u Den Haag gdje je optužen za ratne zločine.

"Želim razgovarati s albanskim čelnicima i dužnosnicima UNMIK-a kako bismo mogli što prije osnovati novu vladu", rekao je Solana.

Kosovska je vlada praktički prestala postajati nakon što se Haradinaj odlučio predati Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u Den Haagu.

On se u ponedjeljak pred ICTY-jem izjasnio da se ne osjeća krivim.

Solana je po svom dolasku u Prištinu kazao kako vjeruje da Haradinajev odlazak neće nanijeti štetu ionako krhkom miru na Kosovu.

Stajališta UN-a i EU-a prema situaciji na Kosovu se različita. UN je za nastavak postojeće koalicijske vlade, dok EU savjetuje kosovskim čelnicima osnivanje nove, šire koalicije koja bi obuhvatila sve veće političke stranke na Kosovu uoči početka razgovora o konačnom statusu te pokrajine.

Solana će se u utorak sastati sa šefom UN-ove misije na Kosovu (UNMIK) Sorenom Jessen-Petersenom te drugim lokalnim i međunarodnim dužnosnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙