FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićen osnivač Colonie Dignidad Paul Schaefer

SANTIAGO, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Bivši nacistički kaplar PaulSchaefer, osnivač Colonie Dignidad u Čileu, osumnjičen za pedofiliju imučenja zatvorenika pod režimom Augusta Pinocheta (1973-90.), uhićenje u četvrtak u Argentini, objavila je argentinska policija.
SANTIAGO, 11. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Bivši nacistički kaplar Paul Schaefer, osnivač Colonie Dignidad u Čileu, osumnjičen za pedofiliju i mučenja zatvorenika pod režimom Augusta Pinocheta (1973-90.), uhićen je u četvrtak u Argentini, objavila je argentinska policija.

Schaefer (83) je uhićen u Tortuguitasu, gradu 30 kilometara zapadno od Buenos Airesa, zajedno s još šestoricom tjelohranitelja. Schaefer će, osim optužbi za pedofiliju, sodomiju i mučenja, biti saslušan i u vezi nestanka Borisa Weisfeilera, američkog državljanina rusko-židovskog porijekla, koji je 1985. godine odveden u Coloniu Dignidad i otada mu se gubi svaki trag.

Čileanski predsjednik Ricardo Lagos pozdravio je Schaeferovo uhićenje.

Schaefer je bio u bijegu otkako je 1996. izdan nalog za njegovim uhićenjem zbog tužbi za pedofiliju. U studenome 2004. godine 22 stanovnika njemačke kolonije osuđeno je zbog 27 slučaja seksualnog iskorištavanja djece siromašnih seljaka iz okolice Colonie Dignidad, sekte koju je 1961. na jugu Čilea osnova bivši nacistički kaplar. Nakon Schaeferova nestanka 1996., njegove su pristaše pokrenuli glasine o njegovoj smrti, ali čileanska policija u to nije povjerovala.

Colonia Dignidad, zajednica bivših nacista, smještena na oko 6 tisuća hektara nalazi se u području čileanskih Andi, oko 350 kilometara južno od Santiaga.

Službeno, ovo naselje ne postoji od 1. veljače 1991. godine, kada je čileanski predsjednik Patricio Alwyn naredio njegovo raspuštanje. U stvari promijenilo se samo ime - "Colonia" je postala Villa Bavaria.

Koloniju su 1961. godine osnovali bivši nacisti, na čelu s Paulom Schaeferom. Čitavo područje Colonie Dignidad okruženo je bodljikavom žicom i stražarskim tornjevima, a u njemu živi oko 350 Nijemaca i nekolicina Čileanaca.

Protiv stanovnika Colonie podignute su brojne optužnice zbog prisilnog rada, korištenja droge, mučenja i seksualnih zločina.

U ožujku 1997. godine sudac Hernan Gonzalez, zadužen za 25 sudskih predmeta u vezi s Coloniom Dignidad uspio je prvi puta ući u logor, u pratnji pedesetak policajaca.

Njegov je cilj bio istražiti djelovanje skupine koju vodi njihov guru, Schaefer, koji je već tada bio u bijegu.

Schaefer, samoproglašeni baptistički propovjednik i bivši zabavljač na sajmovima, okorjeli je zločinac. On je 1961. godine morao pobjeći iz Njemačke jer je tamo protiv njega također bila podignuta optužnica. Schaefer je u Njemačkoj bio organizirao "sirotišta" za hendikepiranu djecu koju je iskorištavao. Bježeći iz Njemačke, Schaefer je sa sobom poveo desetak djece.

Nakon puča generala Pinocheta u rujnu 1973. godine, organizacije za ljudska prava i ljevičarski pokreti tvrdili su da je Colonia Dignidad zatvorenički logor u kojem se muče i ubijaju protivnici režima, a prema nalogu čileanske tajne policije (DINA).

Tijekom diktature u Čileu, djelovanje Colonie izazvalo je diplomatske napetosti između Santiaga i Bonna. Istražnom povjerenstvu tadašnje Zapadne Njemačke, koje je poslano u Čile, onemogućen je ulazak u Coloniu pa se ono moralo vratiti neobavljena posla.

Postojanje Colonie Dignigad svijetu je 1977. godine otkrila organizacija Amnesty International.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙