FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: 66 osoba optuženo u procesu za pedofiliju

PARIZ, 5. ožujka 2005. (Hina) - Najveći sudski proces za pedofiliju,incest i seksualno iživljavanje nad djecom ikad održan u povijestifrancuskoga pravosuđa, što je u četvrtak otvoren u gradu Angers nazapadu Francuske, pobuđuje veliko zanimanje javnosti kao i reakcijebrojnih psihijatrijskih udruga ili udruga za zaštitu djece.
PARIZ, 5. ožujka 2005. (Hina) - Najveći sudski proces za pedofiliju, incest i seksualno iživljavanje nad djecom ikad održan u povijesti francuskoga pravosuđa, što je u četvrtak otvoren u gradu Angers na zapadu Francuske, pobuđuje veliko zanimanje javnosti kao i reakcije brojnih psihijatrijskih udruga ili udruga za zaštitu djece.

Šezdeset i šest optuženih - 39 muškaraca i 27 žena - odgovaraju pred porotničkim sudom za kriminalne radnje nad 45 djece u dobi od šest mjeseci do dvanaest godina, od toga 19 dječaka i 26 djevojčica.

Inkriminirana djela počinjena su u razdoblju od siječnja 1999. do veljače 2002. godine a istraga je utvrdila da su neki optuženici "iznajmljivali djecu drugima" - rođacima, prijateljima, susjedima - u zamjenu za manje sume novca, pakete hrane ili cigareta - te da su djeca bila podvrgnuta prostituciji i zlostavljanju, ponekad i od vlastitih roditelja ili bliske rodbine, koji su i sami u mladosti bili seksualno zlostavljani.

Većina optuženika su "društveni marginalci", nepismeni i bez stalnog zanimanja, koji su živjeli od socijalne pomoći ili bili pod nadzorom socijalnih služba, a neki su već bili osuđeni na zatvorske kazne zbog seksualnog zlostavljanja.

Suđenje se odvija iza zatvorenih vrata, pa publika ne može pratiti proces, a pred akreditiranim novinarima je težak zadatak udovoljenja društveno legitimnom interesu da proces dobije što širi "medijski odjek" a da istodobno ne odaju nijednu informaciju koja se odnosi na identitet ili omogućuje identifikaciju maloljetnih žrtava.

"Svi bi se mediji trebali dogovoriti oko popisa lažnih imena, u protivnom vladat će potpuna konfuzija", žale se pojedini izvještači, čiji je zadatak utoliko teži što se moraju prikrivati i imena inkriminiranih punoljetnika da se ne bi otkrio identitet njihove zlostavljene djece ili srodstvo koje povezuje optužene i njihove žrtve.

Zlostavljena djeca neće se pojavljivati u sudnici, osim u krajnjoj nužnosti, e da bi se poštedjela ponavljanja traumatskog iskustva ili suočavanja sa svojim zlostavljačima, pa će se sudu dati na uvid samo njihova svjedočenja snimljena tijekom istrage, kako i nalaže zakon iz 1998.

Za organiziranje ovog procesa koji će trajati do početka srpnja utrošeno je već milijun eura, uključujući i troškove izgradnje posebne sudnice koja može primiti toliki broj optuženih i njihovog 51 odvjetnika, zatim tri suca i devet porotnika.

piše: Frano Cetinić

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙