FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Majić nezadovoljan svršetkom istrage o zlostavljanju ročnika u Lori

SPLIT,14. veljače 2005.(Hina) - Predsjednik Dalmatinskog komiteta zaljudska prava Tonči Majić izjavio je danas kako "što se tiče njegove idrugih nevladinih udruga istraga o seksualnom zlostavljanju ročnika idrugih osoba u Lori nije završena", iako je Županijsko državnoodvjetništvo u Splitu zaključilo istragu ustvrdivši potkraj prošlogtjedna kako nema osnovane sumnje u počinjenje tih kažnjivih djela.
SPLIT,14. veljače 2005.(Hina) - Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić izjavio je danas kako "što se tiče njegove i drugih nevladinih udruga istraga o seksualnom zlostavljanju ročnika i drugih osoba u Lori nije završena", iako je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zaključilo istragu ustvrdivši potkraj prošlog tjedna kako nema osnovane sumnje u počinjenje tih kažnjivih djela.

Upozorio je da ni ŽDO ni Vojno tužiteljstvo nisu do kraja istražili slučaj, premda je, kako kaže, "vjerovao da će civilna pravosudna tijela pridonijeti rasvjetljivanju istine". Majić smatra da Odvjetništvo "nije ni provelo ozbiljnu istragu o nečasnu postupanju viših časnika prema ročnicima u Lori", jer bi, ustvrdio je, "da su stvarno saslušali sve navodno oštećene osobe i same časnike koji su svojim izjavama pokrenule cijeli slučaj, dobili potvrde o seksualnom iživljavanju nad mladim vojnicima".

Što se tiče zlostavljanih osoba koje su, po prošlotjednu priopćenju ŽDO-a odbile dati iskaz, Majić je ustvrdio kako se drugo nije ni moglo očekivati od "preplašenih ljudi kojima nitko nije mogao jamčiti da će ostati anonimni i da neće biti predmetom omalovažavanja i ponižavanja". Naveo je i kako su od njega pri prvom razgovoru u državnom odvjetništvu pokušali doznati imena zlostavljanih osoba i časnika koji su prijavili silovanja, no da on "niti smije, niti mu moral dopušta da te ljude ugrozi odavanjem njihova identiteta ako one na to same ne pristanu".

Ustvrdio je i kako ima pouzdane podatke da mjerodavna državna odvjetnica uopće nije razgovarala s časnikom HRM-a koji ih je, po izjavama ročnika, zlostavljo, ali ni s drugim časnicima, među kojima je i onaj koji je nadređenima prijavio silovanja i seksualna zlostavljanja ročnika u Lori.

Taj se časnik, po Majićevim tvrdnjama, više puta sam javljao i telefonski pokušavao razgovarati sa zamjenicom županijske državne odvjetnice u Splitu, koja je uvijek bila odsutna ili zauzeta. Odvjetništvo nije razgovaralo ni s bivšim zapovjednikom HRM-a admiralom Vidom Stipetićem, koji je u medijima potvrdio da je upućen u seksualna zlostavljanja, tvrdi Majić. No nevladine udruge ustrajat će u rasvjetljivanju cijelog slučaja, poručio je, te očekuju da istragu nastavi i povjerenstvo koje je u vojsci osnovano na temelju naredbe predsjednika Stjepana Mesića. Nevladine udruge, podsjetio je Majić, zatražile su da u povjerenstvu budu i civilni stručnjaci, u prvom redu psiholozi, a ne samo vojne osobe, "jer je krajnje vrijeme da se rasvijetle sve okolnosti o prijepornim događajima te odbace ili potvrde sumnje o seksualnim zlostavljanjima u vojsci".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙