FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schaefer izručen Čileu

SANTIAGO, 13. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Argentina je izručila bivšegnacističkog kaplara Paula Schaefera Čileu kamo je stigao u noći sasubote na nedjelju i gdje će mu se suditi prema optužbama zapedofiliju i mučenja koja je izvodio tijekom diktature AugustaPinocheta (1973-90.).
SANTIAGO, 13. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Argentina je izručila bivšeg nacističkog kaplara Paula Schaefera Čileu kamo je stigao u noći sa subote na nedjelju i gdje će mu se suditi prema optužbama za pedofiliju i mučenja koja je izvodio tijekom diktature Augusta Pinocheta (1973-90.).

Schaeferu će se suditi i vezi nestanka Borisa Weisfeilera, američkog državljanina rusko-židovskog podrijetla, koji je 1985. godine odveden u Coloniu Dignidad, sektu koju je osnovao ovaj nacistički kaplar, i otada mu se gubi svaki trag.

U bijegu gotovo osam godina, bivši vođa i osnivač njemačke enklave Colonia Dignidad, sada u dobi od 83 godine, uhićen je u četvrtak u Tortuguitasu u blizini Buenosa Airesa nakon čega je hospitaliziran zbog visokog krvnog tlaka. Argentinska je policija šest mjeseci pratila njegove tragove.

Odluka o izručenju donesena je u subotu navečer uoči posjeta argentinskog predsjednika Nestora Kirchnera koji će se u ponedjeljak sastati s čileanskim kolegom Ricardom Lagosom.

Schaefer je nestao iz Colonie Dignidad, sekte koju je osnovao 1961. godine u južnom dijelu Čilea, a njegove su pristaše raširile glasine da je mrtav kada je Interpol 1996. godine objavio nalog za njegovim uhićenjem zbog optužbi za pedofiliju.

Colonia Dignidad, zajednica bivših nacista, smještena na oko 6 tisuća hektara nalazi se u području čileanskih Andi, oko 350 kilometara južno od Santiaga.

Koloniju su 1961. godine osnovali bivši nacisti, na čelu s Paulom Schaeferom. Čitavo područje Colonie Dignidad okruženo je bodljikavom žicom i stražarskim tornjevima, a u njemu živi oko 350 Nijemaca i nekolicina Čileanaca.

Protiv stanovnika Colonie podignute su brojne optužnice zbog prisilnog rada, korištenja droge, mučenja i seksualnih zločina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙