FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽDO: prijava protiv Majića zbog uznemiravanja i širenja lažnih glasina?

SPLIT,16. veljače 2005.(Hina) - Kriminalistički odjel 73. bojne Vojnepolicije, koji je na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva proveoobradu o navodnim silovanjima i zlostavljanjima ročnika u Lori, tom jeodvjetništvu dostavio prijavu protiv osoba koje su potkraj prošlegodine inicirale slučaj u javnosti i to zbog kažnjiva djela širenjalažnih i uznemirujućih glasina, doznaje se od zamjenice županijskedržavne odvjetnice Darije Mrduljaš-Pervan.
SPLIT,16. veljače 2005.(Hina) - Kriminalistički odjel 73. bojne Vojne policije, koji je na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva proveo obradu o navodnim silovanjima i zlostavljanjima ročnika u Lori, tom je odvjetništvu dostavio prijavu protiv osoba koje su potkraj prošle godine inicirale slučaj u javnosti i to zbog kažnjiva djela širenja lažnih i uznemirujućih glasina, doznaje se od zamjenice županijske državne odvjetnice Darije Mrduljaš-Pervan.

ŽDO će prijavu Vojne policije proslijediti mjerodavnom Općinskom državnom odvjetništvu koje treba procijeniti njezinu utemeljenost i odlučiti o daljnjem postupku, kazala je Darija Mrduljaš-Pervan.

Odvjetništvo je cijeli postupak pokrenulo po službenoj dužnosti na temelju članaka u "Slobodnoj Dalmaciji", u kojima su predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić i časnik HRM-a Ivica Bačić naveli kako imaju pouzdane informacije o zataškavanju silovanja i zlostavljanja ročnika u što su umiješani viši časnici. Zamjenica županijske državne odvjetnice kazala je kako je na temelju toga od civilne i vojne policije zatraženo da obavi obradu i utvrdi o kojim je osobama riječ, a nakon toga su sve te osobe ispitane.

ŽDO je prije nekoliko dana priopćio kako je nakon operativne obradbe utvrđeno kako nema osnovane sumnje da su počinjena kažnjiva djela silovanja ročnika ili seksualnog zlostavljanja drugih osoba u Lori i drugim vojarnama. Majić je na to reagirao optužbom da ŽDO nije profesionalno obavio svoj posao te da nije razgovaralo s oštećenim osoba, poručivši da će nevladine udruge ustrajati dok se ne dozna prava istina o zlostavljanjima u vojsci. Darija Mrduljaš-Pervan tvrdi kako su na temelju prikupljenih podataka policija i odvjetništvo obavili razgovor s ukupno 16 osoba, navodnih oštećenika i počinitelja. Jedan od navodno silovanih ročnika izjavio je da "prema njemu nije bilo nikakvih prisila ili bilo čega nedopuštenog".

U razgovoru s navodnim počiniteljima također nije utvrđena sumnja u utemeljenost optužaba. Djelatnica MORH-a, koja je u medijima izjavila kako ju je više časnika silovalo te seksualno i na druge načine zlostavljalo, odvjetništvu i policiji odbila je dati iskaz. Obavljen je razgovor i s Majićem, koji je "pokazao ignorantski odnos" prema državnim tijelima, budući da se bez obrazloženja nije pojavio na tri dogovorena sastanka, izjavila je. Kad je, napokon, pristupio odvjetništvu, nije dao nikakve bitne dokaze, a nije predao ni dokumentaciju koju, navodno, posjeduje, već samo jedan preslik članka s interneta na temelju kojega također ništa nije moglo biti poduzeto, kazala je Mrduljaš-Pervan.

Operativnom je obradbom, rekla je, utvrđeno kako su "u svim do sada prijavljenim slučajevima nekakva nasilničkog ponašanja ili s naznakama seksualnog zlostavljanja već postupali mjerodavna vojna, redarstvena i pravosudna tijela koja su, na temelju vrlo kvalitetne i profesionalne obradbe, donijeli meritorne odluke". Unatoč tomu zatražili smo da se ponovno ispitaju sve osobe i utvrde činjenice, dodala je.

Ako se Majić ili tko drugi pojavi s nekim novim dokazima i dobijemo izjave osoba koje su navodno zlostavljane, odvjetništvo je obvezno ponovno pokrenuti postupak i utvrditi postojanje kažnjiva djela. Međutim, sve do sada ispitane osobe svojim izjavama nisu upozorile da je bilo silovanja ili ičega sličnog zbog čega bi bilo potrebno nastaviti postupak, zaključila je Mrduljaš-Pervan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙