FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski parlament danas glasuje o "antisecesionističkom" zakonu

PEKING, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kineski parlament uponedjeljak bi trebao donijeti sporni "antisecesionistički" zakon kojibi Kini omogućio pribjegavanje sili protiv Tajvana u slučaju da tajotok službeno proglaski neovisnost od Kine.
PEKING, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kineski parlament u ponedjeljak bi trebao donijeti sporni "antisecesionistički" zakon koji bi Kini omogućio pribjegavanje sili protiv Tajvana u slučaju da taj otok službeno proglaski neovisnost od Kine.

U kineskom Nacionalnom kongresu okupilo se gotovo 3.000 zastupnika koji će zasjedati deset dana, a prvog dana, u ponedjeljak, očekuje se da će izglasati nekoliko izvješća o radu, među kojima i ono premijera Wena Jiabaoa, te predsjednika parlamenta Wu Bangguoa.

Kongres bi potom (oko 1 sat po srednjoeuropskom vremenu) trebao glasovati o "antisecesionističkom" zakonu.

Analitičari tvrde kako Kina vjeruje da će taj zakon odvratiti tajvanskog predsjednika Chena Shui-biana da ostvari svoje najave kako će tijekom svog drugog mandata koji završava 2008. proglasiti neovisnost Tajvana.

Taj zakon propisuje da Kina može pribjeći "ne-mirnodopskim" mjerama protiv Tajvana samo kao zadnji korak.

Tajvanski predsjednik Chen proglasio ga je prijetnjom regionalnoj sigurnosti i najavio da će mu se Tajvan usprotiviti.

Unatoč zakonu, analitičari drže da kineska Narodna oslobodilačka vojska ne planira odmah napasti Tajvan, kojeg je Peking proglasio dijelom Kine 1949.

Zakon, za koji se očekuje da će u ponedjeljak ujutro dobiti anonimnu potporu kineskih parlamentaraca, prije svega je predložen kao upozorenje pristašama tajvanske neovisnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙