FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija: Neredi dobro pripremljeni i namjerno izazvani

ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Načelnik Ureda načelnika zagrebačkepolicije Krunoslav Borovec ocijenio je u ponedjeljak da su domaćinavijači Bad Blue Boysi bili vrlo dobro pripremljeni i organizirani teda je riječ o namjerno izazvanim neredima koji su pratili nedjeljnurukometnu utakmicu između Zagreba i Partizana.
ZAGREB, 14. ožujka 2005. (Hina) - Načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec ocijenio je u ponedjeljak da su domaći navijači Bad Blue Boysi bili vrlo dobro pripremljeni i organizirani te da je riječ o namjerno izazvanim neredima koji su pratili nedjeljnu rukometnu utakmicu između Zagreba i Partizana.

To, po njegovim riječima, dokazuje i napad na autobus s navijačima Partizana koji je osiguravalo 150 interventnih policajaca.

U navijačkim neredima ozlijeđena je sutkinja Vrhovnog suda Srbije, tri srbijanska novinara i jedan interventni policajac, dva oštećena autobusa koji su prevozili navijače beogradskog rukometnog kluba Partizan i srbijanske novinare te dva oštećena policijska vozila i četiri automobila hrvatskih građana.

U zagrebačkoj policiji kazali su kako je moguća prijava i protiv organizatora utakmice, odnosno rukometnog kluba Zagreb.

Policija je izvijestila da je "mercedesov" kombi u kojem se nalazila pomoćnica ministra pravde Srbije i šestero sudaca Vrhovnog suda napala skupina od 15-ak nepoznatih mladića oko 21,50 sati u Islandskoj ulici na autobusnom ugibalištu. Nakon što su na radiju čuli da se održava rukometna utakmica, članovi izaslanstvo Ministarstva pravde SiCG na ugibalištu su zatražili zaštitu dvojice prometnih policajaca. U tom trenutku jedan od huligana bacio baseball palicu i razbio stražnje desno staklo kombija, nakon čega su se izgrednici razbježali. Od krhotina stakla lakše je ozlijeđena 57-godišnja sutkinja Vrhovnog suda Srbije kojoj je pomoć pružena u Klinici za traumatologiju.

Od pomoćnice ministra pravde Srbije Slavke Srdić Janković doznaje se da se ozlijeđena sutkinja Mirjana Grubić osjeća dobro i da će izaslanstvo u ponedjeljak u pratnji policije otputovati za Srbiju. Dodala je da su, uz nju, u napadnutom kombiju bile tri sutkinje Vrhovnog suda, tri odvjetnice i jedna djelatnica Ministarstva. Objasnila je da je izaslanstvo sudjelovalo na međunarodnom okruglom stolu u hotelu Panorama te da nije imalo nikakve veze s utakmicom.

Prema policijskom izviješću, u nedjelju oko 16,15 sati na Slavonskoj aveniji jedan srpski novinar je teško, a dvojica njegovih kolega su lakše ozlijeđena. Oni su automobilom, SiCG oznaka, krenuli na košarkašku utakmicu Cibone i Hemofarma iz Vršca kada su četvorica ili petorica navijača automobilom presreli i naredili im da izađu iz vozila, nakon čega su ih pretukli rukama, nogama i baseball palicama. Teško ozlijeđenom 28-godišnjem novinaru slomljena je vilica, a u policiji kažu kako se očekuje da će danas biti operiran u KBC Dubrava. Policija je uspjela uhititi dvojicu 22-godišnjih napadača koje povezuju s ovim napadom.

Osim njih uhićena su još dvojica zagrebačkih navijača koji su privedeni na prekršajnu obradu.

Policija je u dva navrata uporabila silu prema većem broju huligana. Prvi puta kada je 20-tak nepoznatih mladića oko 13,50 sati na raskrižju Avenije Dubrava, Čulinečke i Klina kamenjem i pivskim bocama zasula ZET-ov autobus koji je u Policijsku akademiju prevozio navijače Partizana, tzv. Grobare. Na autobusu je razbijeno više stakala, a nasilnici su, kako kažu u policiji, kroz koje otvore u autobus pokušali ubaciti boce sa zapaljivom tekućinom, tzv. molotovljeve koktele. Oko 150 interventnih policajaca uspjelo je palicama rastjerati napadače. U tom napadu i sukobu nitko nije ozlijeđen, a oštećena su dva parkirana automobila.

Oko 15,15 sati u Kustošiji, skupina od 7 ili 8 navijača je u vlaku Novi Marof - Dugo Selo razbila zaštitnu plastiku svjetla na stropu i stolić u separeu. U Trakošćanskoj na Trešnjevci, 15-ak minuta kasnije, više nepoznatih izgrednika oštetilo je policijski džip koji je pratio autobus s Upravom Partizana. Odmah potom veći broj izgrednika raznim tvrdim predmetima gađao je autobus s novinarima iz SiCG. Policija je i ovaj put morala uporabiti gumene palice, nakon čega su napadači pobjegli. U autobusu nitko nije ozlijeđen.

Rukometnu utakmicu osiguravalo je 480 policajaca, no u zagrebačkoj policiji smatraju kako je nemoguće osigurati red na području cijelog grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙