FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Toranj Montparnasse u Parizu prijetnja za zdravlje

PARIZ, 14. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Najviša zgrada u Francuskoj,pariški toranj Montparnasse, u svojoj konstrukciji sadrži tolikoazbesta da predstavlja opasnost po zdravlje posjetitelja izaposlenika, pišu u ponedjeljak francuski mediji.
PARIZ, 14. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Najviša zgrada u Francuskoj, pariški toranj Montparnasse, u svojoj konstrukciji sadrži toliko azbesta da predstavlja opasnost po zdravlje posjetitelja i zaposlenika, pišu u ponedjeljak francuski mediji.

Po dnevnom listu Le Parisien, u tehničkoj ekspertizi koja je upravo predstavljena stanarima 59-erokatnice kaže se da se tragovi kancerogenog azbesta mogu pronaći posvuda, iza spuštenih stropova većine ureda, u hodnicima i u temeljima. U nedjelju je list Journal du Dimanche objavio da su prostori, prema inicijalnoj analizi provedenoj 1996. i 1997., klasificirani u kategoriju 3, koja predstavlja najveću razinu zagađenja azbestom.

U pismu od 11. veljače predstavnica zaposlenika Anne Willie rekla je da "hitno moraju biti provedene mjere predostrožnosti kako bi se zajamčila sigurnost radnika".

U ovom trenutku u zgradi visine 210 metara, izgrađenoj između 1969. i 1972. kada nisu postojali zakoni o korištenju azbesta, radi oko 5.000 ljudi. Uz to, zgradu godišnje posjeti 600.000 turista zbog panoramskog pogleda na čitav grad.

Stručnjaci ocjenjuju da bi rješavanje tog pitanja moglo koštati između 3 i 4 milijuna eura, a ovisno o načinu provedbe trajalo bi između tri i deset godina.

Azbest je korišten u izgradnji u Francuskoj dok 1997. nije zakonom zabranjen. Procjenjuje se da je ta tvar odgovorna za oko 4.000 slučajeva smrti godišnje u Francuskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙