FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

RIJAD - Moralna policija Saudijske Arabije zabranila je prodaju crvenih ruža u tom muslimanskom kraljevstvu kako bi onemogućila zaljubljene parove u mogućoj proslavi Valentinova. Vijeće za promicanje morala i sprečavanje poroka zabranilo je prodaju bilo kakvog crvenog cvijeća u danima uoči 14. veljače. Cvjećari tvrde da je riječ o redovitoj godišnjoj kampanji kojom se Saudijce želi spriječiti u slavljenju običaja koji se ne uklapaju u strogu "vahabitsku" doktrinu islama. Saudijska "vahabitska" verzija islama priznaje samo dva praznika godišnje - Ramazan Bajram i Hadž.

LONDON - Nizozemski liječnici propisuju najmanje antibiotika u Europi, a francuski najviše, stoji u belgijskoj studiji o uporabi lijekova koju je objavio britanski medicinski časopis The Lancet. Istraživanjem koje je predvodio Herman Goossens s antwerpenskog sveučilišta utvrđeno je da se zbog prekomjernog korištenja antibiotika u južnoj i u istočnoj Europi pojavljuje sve više bakterija otpornih na lijekove. Istraživački tim usporedio je korištenje antibiotika i stopu otpornosti u 26 europskih zemalja od 1997. do 2003. Najmanje se antibiotika koristi u zemljama sjeverne Europe, nešto više u istočnim dijelovima, a najviše na jugu, tvrde stručnjaci. Stručni tim svoje je zaključke povezao s češćim infekcijama bakterijama otpornim na antibiotike u južnoj i u istočnoj Europi.

GOSPIĆ - Planinarsko društvo Željezničar u Gospiću priopćilo je da su trojica planinara - članovi šesteročlane ekspedicije: Mladen Plišić, Milan Špoljarić i Mladen Kulišić osvojili Aconcaguau u Andama (6962 metara), najviši vrh Južne Amerike. Oni su u nedjelju po ekstremno niskim temperaturama, čak nižim od 40 stupnjeva ispod ništice, istaknuli planinarske zastave i zastavu grada Gospića. Ostala trojica članova ekspedicije: Dane Šimić, Tomislav Štedul i Tomislav Čanić, koji su također željeli osvojiti vrh Anda, odustali su zbog visinske bolesti i vratili se u polaznu bazu. Planinari su krenuli u ekspediciju 25. siječnja.

RIM - Ime talijanskog glumca Carla Pederzolija, gledateljima poznatijeg kao Buda Spencera iz "štemerskih" filmova s partnerom Terenceom Hillom, pojavit će se na koalicijskoj listi talijanskog premijera Silvija Berlusconija - Kuća slobode, na lokalnim izborima koji će se u travnju održati u pokrajini Lazio. Tijekom večere s talijanskim premijerom u siječnju, Pederzoli je priznao kako s njim dijeli ista politička uvjerenja, a Berlusconi ga je odlučio staviti na svoju listu. Prije nego što je postao Bud Spencer, Pederzoli je bio prvi Talijan u povijesti koji je 100 metara slobodno plivao ispod minute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙