FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolke usvajaju zamrznute embrije

MADRID, 1. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Španjolska klinika kojadopušta ženama da usvoje smrznute embrije kako bi ih spasile odznanstvenih istraživanja objavila je da je 14 žena ostalo u drugomstanju s usvojenim embrijima.
MADRID, 1. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Španjolska klinika koja dopušta ženama da usvoje smrznute embrije kako bi ih spasile od znanstvenih istraživanja objavila je da je 14 žena ostalo u drugom stanju s usvojenim embrijima.

Klinika u Barceloni pokrenula je ovaj program prošle godine kako bi omogućila da embriji, koji su preostali od liječenja neplodnosti i bili namijenjeni za istraživanje matičnih stanica, budu usađeni u žene.

Deseci tisuća embrija trenutačno je zamrznuto u Španjolskoj i pokretanje ovog programa poklopilo se s odlukom vlade da dopusti znanstvenicima da ih koriste za istraživanja.

Znanstvenici vjeruju da istraživanje matičnih stanica - stanica koje imaju potencijal da izrastu u ljudsku stanicu ili tkivo - može pridonijeti otkrivanju lijeka za bolesti poput Alzheimerove.

Institut Marques je objavio da su parovi koji su izgubili dijete, parovi koji ne mogu imati djecu te žene koje žive same ili homoseksualke među onima koji su odlučili da im se usadi embrij.

No bilo je i žena koje su željele sačuvati zamrznute embrije kako bi ih spasili od istraživanja. Protivnici istraživanja matičnih stanica, među kojima je katolička Crkva, tvrde da je neetično uništavati ljudski embrij.

"Postoje parovi koji već imaju djecu i iz etičkih razloga smatraju ovaj program novim roditeljstvom, mogućnost da ponude rješenje za preostale embrije i izbjegnu da ih se koristi u znanstvenim istraživanjima", rekla je Olga Serra, šefica programa.

Parovi koji ne mogu imati djecu već mogu primati embrije drugih parova, ali najčešće traže određene karakteristike poput boje kože ili kose.

Prema ovom programu - za koji klinika u Barceloni tvrdi da je prvi takve vrste - cilj je pronalaženje roditelja embrijima ali ne prema specifikacijama koje traže parovi.

Klinika također trdi da trećina ljudi koji su pokazali interes za usvajanje emrbija dolazi izvan Španjolske, a najviše ih je iz Francuske, Italije i Portugala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙